Zuzana Vajayová Rôzne

Iné Kafe krstili nový album v lietadle!

Vo štvrtok 24. novembra sa uskutočnil krst nového albumu skupiny Iné Kafe – Právo na šťastie a nebol to len taký obyčajný krst.

Tentokrát sa krstilo priamo nad Tatrami – tatranským vzduchom! Na palubu Boeingu 737–300 sa dostal limitovaný počet fanúšikov, ktorí si kúpili palubnú letenku. Lietadlo, v ktorom sa krstilo má kapacitu 144 ľudí a vzletovú hmotnosť 62800 kg!

Za krstného otca si chalani vybrali speváka skupiny Lavagance Mareka Rakovického, ktorý spolupracoval na novom albume ako producent. „Albumu Právo na šťastie prajem veľa fanúšikov, fanúšičiek. Som rád, že som sa mohol nejakým spôsobom zúčastniť, pomôcť pri nahrávaní albumu. Bolo to dlhé nahrávanie, ale zažili sme si veľa srandy! Krstíme horským vzduchom. Všetko dobré!“ boli slová krstného otca albumu krstiaceho nový album Právo na šťastie nad aquaparkom Aquacity Poprad vo Vysokých Tatrách, ktorý bol sponzorom tejto jedinečnej akcie. Počas letu sa minuli 3 tony leteckého paliva, čo spolu s prenajatím lietadla nie je lacný špás! „Krst priamo v lietadle sme si mohli dovoliť len vďaka sponzorovi, ktorému ďakujeme“ povedal Vratko Rohoň.

Let trval približne hodinu. Letelo sa na trase Bratislava – Nitra – Sliač – Poprad – Sliač – Nitra – Bratislava. Fanúšikovia boli nadšení. Tlieskali a tešili sa, keď sa im z kokpitu prihovoril pilot- samotný frontman skupiny – Vratko Rohoň. Po celý čas bol hlavným pilotom práve on, až krst albumu, počas ktorých mal za seba pripravenú náhradu.

Po prílete dostali fanúšikovia pamätné listy s podpismi a mohli sa odfotiť s členmi skupiny v kokpite. Na záver nasledovala afterparty určená iba pre účastníkov letu.

//Rozhovor o novom albume so spevákom skupiny – Vratkom Rohoňom://

Koho bol nápad vymyslieť takýto originálny krst nového albumu? Nápad to bol môj. Veľa fanúšikov túžilo po tom, aby som raz pilotoval lietadlo, v ktorom budú práve oni. Nebolo to až také náročné zorganizovať, keďže lietanie je moja práca. Prišiel som za chalanmi, povedal im o tomto nápade a tak sme skonštatovali- prečo nie?

**K čomu inklinuješ viac? K lietaniu alebo hudbe? Dá sa to vôbec skĺbiť? ** Na toto sa nedá odpovedať. Milujem aj lietanie, aj hudbu. Oboje majú pre mňa čaro. Skĺbiť sa to dá, keď sa chce, ale prednosť má zatiaľ u mňa lietanie.

Väčšine ľudí sa album „Právo na šťastie“ veľmi páči. Aké sú vaše pocity? Čo to pre vás znamená? Je fajn, že za tú svoju prácu dostávame takúto odmenu, ale na druhej strane sme sa nikdy nezapodievali názormi fanúšikov. Názor fanúšika je pre kapelu hodnotiaci, ale nie smerodajný. Každému sa páči niečo iné. My sa snažíme každú dosku urobiť po svojom a potom sme o to šťastnejší, keď sa ľuďom.

Čím je váš nový album iný ako predošlé? Je to Iné Kafe roku 2011. Pred 13 rokmi nám vyšlo prvé CD – Vitaj! a zvukovo ani aranžérsky sa nedá porovnávať s tým súčasným. Kapely sa vyvíjajú a ten posun vpred je viditeľný. Právo na šťastie sme nenahrávali 3 týždne ako niektoré predošlé albumy, ale 11 mesiacov. Ľudia ho hodnotia ako album porovnateľný so zahraničnými skupinami. Veľká vďaka patrí chalanom v štúdiu, ktorí mali pevné nervy.

Všetkých 13 textov piesní z albumu si napísal ty. Odkiaľ čerpáš nápady ? Treba mať oči, uši otvorené a námetov máš habadej. Jednu pieseň som nenapísal ja – Keď sa všetci zjednotíme. To je originál od Zóny A, bola to taká hymna našej puberty.

**Odkaz fanúšikom, ktorí prišli na krst. ** Dúfam, že sa im let páčil. Počasie nám prialo i napriek tomuto škaredému inverznému počasiu. Tatry bolo krásne vidieť.

Môžeš prezradiť nejaké info o chystanom turné? Bude trvať od polovice januára do konca februára. Termíny a miesta, kde budeme hrať budú známe od 1.decembra. Bude to posledné turné na dlhší čas. Ďalšie turné odohráme v roku 2015, kedy bude skupina oslavovať 20 rokov.

Text : Lucia Sluková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM