Rôzne

Júl v Trenčíne bol mimoriadne suchý: Potvrdzuje to aj údaj od meteorológov

Na väčšine Slovenska bol júl teplotne aj zrážkovo normálny. Našli sa však aj výnimky a medzi nimi aj Trenčín.

Ilustračný obrázok k článku Júl v Trenčíne bol mimoriadne suchý: Potvrdzuje to aj údaj od meteorológov
Foto: Rastislav Búgel

Na väčšine územia Slovenska bol tohtoročný júl teplotne aj zrážkovo normálny. V úhrnoch zrážok však zaregistrovali meteorológovia veľké rozdiely. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Počas júla bolo na Slovensku rozličné počasie. Prvého júla bolo extrémne teplo, potom sa ochladilo a 6. júla sa prechodne opäť výrazne oteplilo. „Od 8. do 19. júla u nás prevládalo pomerne chladné počasie, pričom relatívne chladno na daný dátum bolo najmä v noci. Záverečná dekáda mesiaca bola ako celok na daný dátum teplá (predovšetkým na juhozápade) a postupne aj dusná,“ spresnil SHMÚ.

V celkovom úhrne zrážok boli v rámci Slovenska veľké rozdiely na malej vzdialenosti. Podľa SHMÚ to bolo predovšetkým preto, lebo drvivá väčšina rozhodujúcich úhrnov spadla pri búrkach, ktoré boli lokálne. Zväčša spadlo od 40 do 100 milimetrov, čo znamená, že na väčšine meteorologických staníc bol za júl dosiahnutý normálny zrážkový úhrn.

„Lokálne však spadlo aj výrazne menej, a tiež aj výrazne viacej. Najnižší júlový úhrn bol pozorovaný v Nitrianskom Rudne – spadlo tu len 20 milimetrov a veľmi málo pršalo aj v Trenčíne, namerali tu len 22,6 milimetra,“ priblížil SHMÚ.

Najvyšší mesačný úhrn bol na staniciach s nadmorskou výškou do 1000 metrov pozorovaný v Smoleniciach (okres Trnava). Tu dosiahol až 188,1 milimetra. Veľa zrážok spadlo aj v Hanušovciach nad Topľou – 169 milimetrov. „Keďže nielen v júli, ale tiež aj v júni spadla výrazná väčšina zrážok na Slovensku pri prehánkach a búrkach, sú v celkovom úhrne zrážok obrovské rozdiely aj za celé dva mesiace. Za jún a júl spadlo na Slovensku celkovo väčšinou 70 až 150 milimetrov zrážok. Na väčšej ploche boli vyššie úhrny predovšetkým na východe a na krajnom severe,“ informovali meteorológovia.

Až takto nám tu už dávno nezapršalo…

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM