Rôzne

Krajský súd v Trenčíne o korupcii: Väčšina sudcov má byť čestných

Sudcovská rada Krajského súdu Trenčín odsudzuje korupciu a zneužívanie funkcie sudcu. Pozrite si ich vyhlásenie.

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd v Trenčíne o korupcii: Väčšina sudcov má byť čestných
Zdroj: TASR

Sudcovská rada Krajského súdu (KS) v Trenčíne odsudzuje korupciu a zneužívanie funkcie sudcu. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré vo štvrtok rada zverejnila v súvislosti s informáciami o korupcii v justícii.

„Takéto javy považujeme za krajne nežiaduce v ktorejkoľvek spoločenskej sfére. V justícii však o to viac, že práve justícia by mala byť jednou zo základných záruk ich eliminovania,“ uvádza sa v stanovisku Sudcovskej rady KS Trenčín, ktoré poskytol hovorca KS Trenčín Roman Tarabus.

„Stotožňujeme sa s vyjadreniami kolegov, že sudca nesmie podliehať vonkajším tlakom, hrozbám, priamym ani nepriamym snahám ovplyvňovať jeho rozhodovanie bez ohľadu na ich zdroj, motívy či príčiny,“ je uvedené v stanovisku Sudcovskej rady KS Trenčín.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, sudcovská rada nepovažuje za zlučiteľné s výkonom povolania sudcu presadzovanie vlastných záujmov alebo záujmov iných osôb prostredníctvom zasahovania do nezávislosti a nestrannosti sudcu.

„Sme presvedčení, že väčšina sudcov vykonáva svoju funkciu zodpovedne, v súlade so zákonom a sudcovskou etikou, a že na základe medializovaných informácií nie je možné paušálne negatívne hodnotiť celý sudcovský stav. Veríme, že zverejnené podozrenia budú riadne vyšetrené a v prípade ich preukázania bude dôsledne vyvodená zodpovednosť,“ uvádza sa v stanovisku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM