Rôzne

Láka vás canicross? Nie pre každé plemeno je to zábava

Ten, kto sa chce venovať canicrossu – čiže behu so psom v záprahu, musí mať zakaždým na pamäti, že psa k behu nemotivujú ľudské dôvody.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás canicross? Nie pre každé plemeno je to zábava
Zdroj: TASR

„Pes nebehá preto, aby schudol, zlepšil si kondíciu či urobil osobný rekord, pes behá preto, že má z toho radosť. Preto ak budeme psa k behu nútiť, i keď už nebude vládať, spojí si to s negatívnym zážitkom a nebude chcieť behať v záprahu vôbec,“ upozornila odborníčka na canicross Jana Mareková.

Pre tých, ktorí chcú začať s canicrossom, odporúča navštíviť najskôr spoločný tréning, ktorý vedie skúsený inštruktor. „Poradí, ako správne so psíkom trénovať, takisto pomôže s výberom správneho postroja pre psíka,“ vysvetlila Mareková.

(Ne)vhodné plemená

Poukázala tiež na to, že začiatky v skupine pomáhajú aj samotným psom. „Je to prirodzene svorkové zviera, a tak sa v skupine jednoduchšie učí, ako bežať pred majiteľom na napnutej vôdzke, udržiavať požadovaný smer a ničím sa nerozptyľovať,“ ozrejmila odborníčka, ktorá sa canicrossu venuje na špecializovanom portáli behajsopsom.sk. Veterinárny lekár Pavol Čech radí, že najvhodnejšími plemenami pre canicross sú behavé poľovnícke plemená.

„Úplne nevhodné sú spoločenské plemená, ktoré berú venčenie naozaj iba ako prechádzku,“ zdôraznil odborník.

Poukázal tiež na to, že canicross nie je vhodný pre šteňatá. Je potrebné počkať minimálne do jedného roku zvieraťa. „Začať možno až vtedy, keď sa úplne skončí rastová fáza a vývin kostí. Inak to môže spôsobiť psovi veľké zdravotné problémy,“ upozornil zverolekár.

Zdroj: TASR

V prípade intenzity tréningu odporúča Mareková behať so psom v záprahu maximálne tri- až štyrikrát do týždňa. Radí zároveň vyberať úseky bez asfaltu, ktoré možno obmieňať, aby psa nezačali nudiť.

Behom k radosti

Dôležité je tiež dávať pozor na tempo, podľa Marekovej by vždy malo korešpondovať so silami psa. „Natrénovanému psíkovi nerobí problém urobiť v ťahu v postroji aj 15 – 20 km. Na začiatku sa však treba uspokojiť s tým, ak pes pekne pracuje na dvoch, troch kilometroch a postupne predlžovať vzdialenosti a skracovať prestávky,“ vysvetlila. Podľa Čecha platí jednoduchá zásada, beh musí v prípade oboch, psa i jeho pána, viesť k radosti, nie k vyčerpaniu.

Aj samotný čas behu musí byť prispôsobený psovi. Nakoľko psy sa potia iba na vankúšikoch labiek a ochladzovať sa dokážu iba jazykom, treba myslieť na to, že pri takom obrovskom výkone, akým canicross nepochybne je, sa veľmi rýchlo prehrejú, dokonca aj v chladnejších mesiacoch.

Tekutiny pre oboch

„Už teplota nad 15 stupňov je pre psov pri behu vysoká. V jarných a letných mesiacoch je preto potrebné robiť si častejšie prestávky a umožniť psovi častejšie sa napiť, prípadne namočiť sa,“ uviedla. V letných mesiacoch odporúča vybiehať v čase, keď ešte slnko príliš nepáli alebo keď už zapadne.

Osobitnou kapitolou sú tekutiny. Nielen človek, ale aj pes ich musí mať dostatok pred i po samotnom behu. „Ideálne preto je, aby približne dve hodinky pred behom pes vypil minimálne deci vody na desať kilogramov hmotnosti. Po dobehnutí musí mať, samozrejme, tiež k dispozícii dostatok vody,“ upozornila Mareková.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM