Marek Vatraľ Rôzne

Matky mladšie ako 18 rokov: Koľko detí sa im narodilo v našom okrese?

Štatistický úrad SR zverejnil zaujímavé čísla za minulý rok. Ako je to s pôrodnosťou neplnoletých žien v trenčianskom okrese?

Ilustračný obrázok k článku Matky mladšie ako 18 rokov: Koľko detí sa im narodilo v našom okrese?
Zdroj: TASR

Aj napriek tomu, že v Trenčianskom kraji podľa Štatistického úradu SR nežije najmenej žien v reprodukčnom veku (od 15 do 44), už štyri roky sme krajom s najnižším počtom narodených detí. Hrubá miera narodených detí na 1000 obyvateľov predstavovala v roku 2017 9,1 % a za hodnotou v SR zaostávala o 1,6 bodu. V prepočte na 1 000 obyvateľov sa v okresoch Považská Bystrica, Bánovce nad Bebravou a Trenčín narodilo 10 detí, v okresoch Púchov, Ilava a Partizánske 9 detí a v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Prievidza a Myjava iba 8 detí.

Ako je to s pôrodnosťou matiek, ktoré sú mladšie ako 18 rokov?

Deti narodené matkám mladším ako 18 rokov predstavovali podľa štatistov v našom kraji najnižší, to jest 1,4 % podiel medzi ostatnými krajmi SR. Iba 0,3 % z celkového počtu narodených detí v kraji sa narodilo matkám do 18 rokov, polovica detí sa narodila matkám vo veku 27 až 33 rokov a  1,5 % detí sa narodilo matkám starším ako 40 rokov.

V okrese Trenčín sa podľa Štatistického úradu SR narodili v roku 2017 matkám mladším ako 18 rokov tri deti. Všetky z nich priviedli na svet matky vo veku 17 rokov.

Naopak, priemerný vek matky pri pôrode dosiahol 30,2 roka a bol o 0,6 roka vyšší ako v SR. V okresoch kraja sa priemerný vek matky pri pôrode pohyboval od 29,9 roka v okresoch Bánovce nad Bebravou a Považská Bystrica do 30,5 roka v okresoch Trenčín a Ilava.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM