Aktualizované Správy Samospráva

Mesto spustilo petíciu: V hre je známa divadelná sála v Trenčíne!

Trenčiansky primátor Richard Rybníček žiada prijatie rýchlych opatrení na opravu divadelnej sály aj formou petície, ktorú sám inicioval.

Ilustračný obrázok k článku Mesto spustilo petíciu: V hre je známa divadelná sála v Trenčíne!
Zdroj: TASR

Ministerstvo obrany SR by sa malo jasne vyjadriť, či a kedy dokáže opraviť vnútorné priestory Posádkového klubu v Trenčíne. Myslí si to trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Divadelná sála, ktorá slúžia nielen Ozbrojeným silám SR, ale aj verejnosti, je podľa neho zatvorená už viac ako rok, čo výrazne znižuje úroveň kultúrneho života v meste. Mesto Trenčín v utorok spustilo petíciu za urýchlenú opravu priestorov.

„Niekoľko mesiacov sa nevieme dopracovať k jasnej informácii od ministerstva obrany, kedy, za koľko peňazí a či vôbec opraví a sprístupní divadelnú sálu. Dnes sa Posádkový klub netýka iba vojakov, ale využívalo ho obrovské množstvo obyvateľov Trenčína, neziskové organizácie, občianske združenia, školy, divadlo,“ skonštatoval Rybníček.

Je to podľa neho jediná divadelná sála v Trenčíne, ktorá spĺňa parametre aj pre väčšie umelecké formácie. „Nech nám povedia, aký je stav, aby som to mohol povedať napríklad Mestskému divadlu v Trenčíne, organizátorom festivalu dobrodružných filmov HoryZonty, stredným školám a iným, ktorí sa ma pýtali, čo je s divadelnou sálou,“ priblížil trenčiansky primátor.

V petícii, ktorej iniciátorom je Rybníček, žiadajú, aby ministerstvo obrany bezodkladne prijalo opatrenia na opravu divadelnej sály, aby mohla byť občanmi a aj vojakmi bezpečne využívaná ako riadny kultúrny stánok.

V prípade opravy by podľa primátora nešlo o investíciu ani päť, ani desať miliónov eur. „Pri miliardovom rozpočte ministerstva obrany, si myslím, že to je možno za pár desiatok tisíc, možno za 150.000, ja neviem. A dá sa to urobiť rýchlo, nie je možné, aby to trvalo viac ako rok,“ zdôraznil Rybníček s tým, že petícia je už akýmsi aktom zúfalstva, aby sa samospráva dopracovala k informácii, kedy opravia divadelnú sálu, za ktorú si všetci platili komerčný nájom.

Ako TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, Ozbrojené sily SR aj naďalej počítajú s využívaním Posádkového klubu v Trenčíne a neuvažujú o vyhlásení tohto majetku za prebytočný. „V súčasnosti nie je možné presne stanoviť termín opravy. Ten závisí od finančných možností rezortu, ako aj od rozsahu prác. V rokoch 2018–2019 však predbežne počítame s rekonštrukciou strešného plášťa a z pochopiteľných dôvodov až následne sa budú realizovať práce vo vnútorných priestoroch,“ uviedla Capáková s tým, že stanovisko k oprave zaslal rezort aj mestu.

Petíciu mesta Trenčín podľa nej berie rezort na vedomie. „Zároveň pripomíname, že Posádkový klub v Trenčíne je prioritne určený pre potreby a využitie Ozbrojených síl SR a ako divadelná sála môže byť využívaný iba mimo ich činnosti tak, ako to platilo celé roky. A za zváženie pre vedenie mesta Trenčín stojí, či si Trenčania nezaslúžia divadelnú sálu, ktorá im bude k dispozícii 365 dní v roku,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM