Moja cesta na ostrov dvoch tvári
Naša študentská cesta na zahraničnú prax začala pohovorom s manažérmi rôznych hotelov, ktorí zavítali do našej školy(Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu) a testovali naše jazykové schopnosti. Po úspešnom zvládnutí komunikácie v cudzom
Predchádzalo tomu uzavretie známok, nákupy ošatenia a ďalších potrieb
na zmenu nielen časového, ale aj oveľa viac teplejšieho pásma. Ani sme sa
nenazdali a nastál deň „D“. Deň odletu. Neodchádzali sme všetci naraz,
pretože nás bolo veľa. Ja so spolužiačkou sme odlietali medzi poslednými
zo školy 18. mája z upršanej Viedne a prileteli do nažhaveného Cypru. Po
príchode do hotela na recepciu sme sa zvítali s manažérom ,ktorí nás
oboznámil s prostredím hotela. Po príchode doň sme sa pobrali spať, lebo
na druhý deň sme išli rovno do práce. Po pár dňoch som zistil, že
v zamestnaneckých radoch má zastúpenie široká škála krajín. Či od
domácich Cyperčanov cez nás Slovákov, Maďarov, Bulharov a v malých
častiach aj Angličanov a Gruzíncov. Komunikácia v angličtine išla zo
začiatku trochu z tuha, ale po čase sme sa aj veľa naučili. Záujem učiť
sa aj cudzie jazyky bola na oboch stranách. Na našej učiť sa po Grécky, ale
aj na ich učiť sa po Slovensky. Ako dni plynuli spoznávali sme sa
s ostatnými študentmi, spolubývajúcimi, spolupracovníkmi . Začali sme
objavovať neznáme prostredie. Čím viacej sme sa rozhliadali, tým viac krás
ostrova sme začali vnímať. Cez voľno sme si spravili cyklistický výlet
k neďalekej Cavo Greko alebo na autokare na druhú stranu Cypru. Všade bolo
krásne prostredie- číre more, pekné pieskové pláže, palmy, mušle,
korálové útesy. Navštívili sme aj kolísku histórie: Ide o miesto, kde sa
zrodila bohyňa lásky Afrodita. Cyprus nie je len ostrovom krásneho
prostredia, ale aj nočného života. Štát žije z turizmu. Boli tu atrakcie
ako Lunapark a neskutočný počet nočných barov s diskotékami. Ako sme
zistili, život tu nikdy nekončí . Kde hotely v večerami končia, v baroch
sa začína žiť To sa deje dookola celú sezónu. Čo sa týka stravy. Nebola
pre nás známa. Varili kalamare, mušle, chobotnice, krevety a ich národná
Mousaka. Obľúbené mäso mali Jahňacie.
Po piatich mesiacoch sme sa so smútkom vracali naspäť na Slovensko. Svoj
pobyt na Cypre by som zhodnotil ako dobrú skúsenosť do života. Spoznal som
nielen veľa ľudí z rôznych Slovenska, ale aj celého sveta, zlepšil som sa
v cudzom jazyku a čiastočne zdokonalil som sa vo svojej profesii -kuchár a
naučil som sa zvládať stresové situácie. ** Erik Juríček**