Rôzne

Na pultoch obchodov nájdete aj lokálne a regionálne špeciality

Ministerstvo pôdohospodárstva začalo intenzívne komunikovať s obchodnými reťazcami. Väčšina poskytne časť svojich pultov na prezentáciu špecialít z daného regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Na pultoch obchodov nájdete aj lokálne a regionálne špeciality
Zdroj: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva sa dohodlo s reťazcami na predaji potravín od lokálnych výrobcov. „Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožnia malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia budú mať širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR.

Od výrobcu na pult

Malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti s prácou v systéme dodávok do maloobchodných sietí. Lokálni výrobcovia tak budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca a to do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby.

Navrhovaná aktivita MPRV SR bude mať pozitívny vplyv aj vo zvýšení sebestačnosti výroby potravín v krajine a je súčasťou stratégie rezortu na podporu malých a stredných farmárov a spracovateľov.

Model bude zároveň slúžiť aj ako pozitívny príklad pre ostatné subjekty, ktoré by chceli začať s výrobou, ale nevedia ako. Cieľom ministerstva je, aby sa regionálne potraviny dostali na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc.

Zdroj: TASR

Hláste sa!

Agrorezort už začal pracovať na výbere vhodných dodávateľov. V prvom kroku to bude maximálne stovka z tých, ktorí sú najpripravenejší a spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku.

Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť. Možnosťou dodávať potraviny do veľkých obchodných sietí sa mu výrazne otvoria možnosti ponúknuť tovar oveľa väčšej skupine spotrebiteľov, ako mal doteraz. Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú o dodávanie potravín do reťazcov záujem je pripravený mailový kontakt chcemdodavat@land.gov.sk.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM