Lenka Merava Rôzne

Na Súkromnej strednej odbornej škole zastavili maturity

Na Súkromnej strednej odbornej škole (SSOŠ) v Trenčíne 30. mája predsedníčka školskej maturitnej komisie zastavila maturitné skúšky. Urobila tak na základe kontroly Školského inšpekčného centra (ŠIC) v Trenčíne.

Podľa riaditeľky ŠIC v Trenčíne Anny Pechovej študenti súkromnej strednej školy sa dostali k maturitám nelegálne a niektorí nerobili skúšky zo všetkých predmetov.
„Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) podľa plánu zrealizovala na škole na prelome januára a februára komplexnú inšpekciu. Pri inšpekčnej činnosti zistila, že k 30. 9. 2010 sa na maturitnú skúšku prihlásili uchádzači štúdia jednotlivých predmetov. Títo uchádzači nemali pred prihlásením na maturitné skúšky urobené skúšky z predmetov študijného odboru, z ktorého chcú maturovať. Kontrolou dokumentácie boli zistené nedostatky v realizácii jednotlivých komisionálnych skúšok, z tohto dôvodu ŠŠI okrem iných opatrení uložila škole záväzný pokyn na zastavenie maturitných skúšok uchádzačom štúdia jednotlivých predmetov,“ uviedla Pechová.
Ako dodala, na základe kontroly dokumentácie uchádzačov štúdia jednotlivých predmetov, ktoré boli predložené predsedníčke školskej maturitnej komisie v deň začatia maturitných skúšok, bolo zistené, že uchádzači nemajú vysvedčenia a chýbajú im aj niektoré skúšky z predmetov. Na základe týchto zistení predsedníčka maturitnej komisie zastavila maturitné skúšky uchádzačom štúdia jednotlivých predmetov.
„Uchádzači neboli vyskúšaní zo všetkých maturitných predmetov z dôvodov, o ktorých školu ústne informovala predsedníčka školskej maturitnej komisie. Vzhľadom na závery správy nedôjde v utorok až piatok (31. 5. – 3. 6. – pozn. TASR) k vykonaniu maturitných skúšok. Vzhľadom na uvedenú situáciu škola požiada o určenie náhradného termínu maturitných skúšok, o ktorom budeme vopred informovať,“ informovala SSOŠ v Trenčíne na svojej internetovej stránke.
Ako informovali z vedenia školy, zatiaľ nemajú k dispozícii oficiálnu správu celoškolskej predsedníčky, ktorá maturity zastavila. Informácie poskytnú až po tom, keď správu dostanú.
„Zákon momentálne nepozná pojem zastavenia maturitnej skúšky, zákon pozná iba neuznanie externej časti maturitnej skúšky. Môže tak urobiť minister, ale musí mať na to k dispozícii relevantnú dokumentáciu. Tú sme ešte od Štátnej školskej inšpekcie nedostali, a preto minister nemohol takýto krok urobiť,“ informovala dnes hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková s tým, že maturity pre 158 študentov zastavila predsedníčka komisie, ktorá na to právo mala, pretože nemala k dispozícii všetky dokumenty pri začiatku internej maturitnej skúšky.
Ako dodala, v tomto prípade nepôjde o určenie náhradného termínu maturitnej skúšky, pretože študenti musia najskôr preukázať, že spĺňajú všetky podmienky, aby ich pustili k maturite. „Ak budú spĺňať všetky podmienky, na maturitu sa tak budú môcť s najväčšou pravdepodobnosťou prihlásiť až na budúci rok,“ ozrejmila Žiaková s tým, že ak bude mať školská inšpekcia dôkazy, že došlo k závažnému porušeniu predpisov, môže predložiť ministerstvu návrh na vyradenie školy zo siete stredných škôl. Ministerstvo následne začne správne konanie a môže rozhodnúť o vyradení školy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM