záruba martin Rôzne

Nevidiaci "herci" natočili autentický film pre vidiacu populáciu

(TASR) – Unikátny krátky inštruktážny film o nevidiacich dnes v Trenčíne predstavila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Jeho cieľom je, aby sa vidiaca verejnosť dozvedela viac o živote nevidiacich ľudí.

Autentickosť filmu dopĺňa fakt, že hercami sú dvaja nevidiaci ľudia a film natočili v bežnom ruchu dňa.
„Vo filme je poukázané, že ak vidiaci ľudia ovládajú doslova drobnosti a správne návyky pri kontakte s nevidiacimi, vzájomný kontakt je príjemnejší pre obe strany. Veľmi si cením ochotu nevidiacich hercov zapojiť sa do projektu a vlastnými slovami vyjadriť to, ako spoločnosť vníma a pristupuje k zrakovo postihnutým,“ hodnotí video koordinátorka projektu, Silvia Ondrejičková.
Ako dodala, film poukazuje na šesť situácií v každodennom živote nevidiacich – cestovanie dopravným prostriedkom, cesta do miesta určenia, jedlo v reštaurácii, vybavovanie úradných záležitostí so sprievodcom, stretnutie so známymi na ulici a návšteva kultúrneho podujatia so sprievodcom. Dĺžka filmu je viac ako 22 minút a bude distribuovaný na všetky Krajské strediská Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, na vysoké školy s odborom sociálna práca a bude voľne stiahnuteľný z internetovej stránky ÚNSS. Film vznikol s finančnou podporou Nadačného fondu Slovak Telekom a Nadácie Pontis.
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktoré združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. V súčasnosti má vyše 4700 členov združených v 68 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje zrakovo postihnutým ľuďom v každom kraji Slovenska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM