Filip Chudý Rôzne

Bezpečné miesta aj v čase zákazu: 10 tipov, kam na vychádzku v Považskej a okolí

Do centra Považskej Bystrice sa podľa nariadení prejsť bezpečne nedá. Je však veľa ďalších, kde je to povolené bez obmedzení.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečné miesta aj v čase zákazu: 10 tipov, kam na vychádzku v Považskej a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

Na celom území Slovenska platí aktuálne zákaz vychádzania. Našťastie, obsahuje aj výnimky, ktoré nám umožňujú pobyt v prírode. Nie však v zastavanej časti mesta. Sústrediť by sme sa teda mali na extravilán Považskej Bystrice a okolia. Ak si myslíte, že je ním bežný lesík pri vašom dome, omyl!

Tu treba upozorniť, že celý Rozkvet je podľa katastrálnej mapy v intraviláne. A súčasťou intravilánu sú aj tamojšie lesíky, čiže aj ten najväčší z nich za osmičkou a kaplnkou. Intravilán tam končí prakticky až pri „novej“ ceste.

Extravilán je vonkajšia časť mimo zastavaného územia mesta alebo územia určeného na zástavbu. Obvykle ho tvoria lúky, lesy a podobne, ale nemusí to byť vždy tak. K dispozícii sú voľne dostupné katastrálne mapy, kde sa dá pozrieť hranica medzi intravilánom a extravilánom. Pripravili sme pre vás niekoľko destinácií, ktoré možno využiť na bezpečnú prechádzku.

Kalvária

Máme ju hneď po ruke a jej výhodou je to, že začína prakticky v centre mesta. Podľa katastrálnej mapy je totiž hranica medzi intravilánom a extravilánom pri cirkevnej škole. Ak ste už teda na chodníku popri starom cintoríne, ste podľa mapy v extraviláne a môžete sa tam pohybovať. Tu však pre istotu hneď upozorníme, že starý a aj nový cintorín sú v intraviláne… V extraviláne sú však aj tamojšie záhradky. Pre ľahšiu orientáciu, hranicu extravilánu okolo Kalvárie tvoria vlastne prvé obydlia a priľahlé pozemky okolo nej.

Dedovec

Samozrejme, nemyslíme zastavanú časť tohto kopca, to je všetko intravilán. Ale hneď všetko za posledným pozemkom je extravilán až po Podmanín, resp. pozdĺžnou spodnou hranicou je cesta na SNP. Výnimkou je iba priestor pri spojenej škole internátnej, tam je intravilán. Ak sa však vyberiete zo SNP hore do lesa, mimo blízkosti uvedenej školy, je všetko na prechádzku bezpečné.

Dúbravy, Dráhy atď.

Ak vám nestačí iba krátka prechádzka, môžete ísť v pokoji aj ďalej. V extraviláne sú podľa katastrálnej mapy aj lokality Dúbravy, Dráhy, Rúbaná, Pod úvozom, Potoráčka, vlastne všetko tým smerom až po Považskú Teplú.

Váh, rybníky, hrádza

Ak chcete ísť k vode, nech sa páči, je to extravilán. Pritom hranica nie všade iba pár metrov od brehu Váhu či kanála Vážskej kaskády. Približne pri Orlovskom moste sa začína extravilán rozširovať smerom do Považskej Bystrice. Pomyselnou hranicou sú rybníky. Tie sú však ešte v extraviláne. Priestor medzi oboma korytami je tiež extravilán, pričom je ním aj hrádza, ktorú radi využívajú napr. bežci. Čiže sa tam dá aj teraz voľne behať.

Podhradské more

Ako ste už zrejme správne vytušili z predchádzajúcich riadkov, v extraviláne je aj lokalita Prúdy. Jej najznámejšou časťou je Podhradské more. Kto sa chce teda otužovať, tu sa môže.

Manín

Ak chcete trochu turistiky, vyjsť si môžete aj na vrchy v okolí, keďže je to extravilán, čo potvrdzujú aj katastrálne mapy. Ak chcete ísť rovno najvyššie, vystúpte na Veľký Manín (891 m. n. m.), ktorý je najvyšším vrcholom Súľovských vrchov. K dispozícii je aj Manínec (603 m. n. m.), Ondrejová (509 m. n. m.), či ďalšie vrchy v okolí.

Tiesňavy

Vychutnať si tiež môžete aj najkrajšie kúty v okolí, medzi ktoré bez debaty patria Manínska a tiež Kostolecká tiesňava. Tie počas každého ročného obdobia majú čo ponúknuť a každá prechádzka v nich odhalí návštevníkom niečo nové. Ide o extravilán, intravilán je až v Považskej Teplej a v priľahlých obciach.

Čierne háje

Kým priamo na Rozkvete extravilán nenájdete, hoci aj budete na niektorých miestach pocitovo v lese, na bezpečnú prechádzku treba ísť ďalej. Keď však prídete na Čierne háje, tam je už prechádza v poriadku podľa nariadení. Teda s výnimkou priestoru pri tamojších garážach, pretože tie sú v intraviláne.

Považský hrad

Zrúcanina hradu na strmom vrchu na pravom brehu Váhu je neoddeliteľnou siluetou Považia, čo však je teraz pre nás najdôležitejšie, ide o extravilán. Prístup na hrad je možný cez Považské Podhradie, upozorňujeme však, že priestor pod hradom je intravilán, čiže treba ísť pekne hore po chodníku priamo na samotný hrad.

Miesta okolo mestských častí

Obyvatelia považskobystrických mestských častí to majú jednoduchšie. Pretože extravilán majú prakticky všade za hraničným pozemkom obydlí a môžu vybehnúť do prírody na všetky svetové strany. Zaujímavé však je, že napr. v Orlovom niektoré časti nad ihriskom nie sú v katastrálnej mape označené ako intravilán, hoci domy na nej zaznačené sú.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM