Filip Chudý Rôzne

Bezpečnejší sex neplnoletých v Považskej a okolí? Nové údaje tomu napovedajú

Neplnoleté dievčatá v Považskobystrickom okrese sa postarali o prepísanie historických štatistík. Toto sme u nás ešte nemali.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnejší sex neplnoletých v Považskej a okolí? Nové údaje tomu napovedajú
Zdroj: TASR

Z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) vyplýva, že živonarodené deti narodené matkám mladším ako 18 rokov predstavovali v Trenčianskom kraji najnižší podiel medzi krajmi SR, konkrétne len 1,4 %. „Iba 0,3 % z celkového počtu živonarodených detí v kraji sa narodilo matkám do 18 rokov, polovica detí sa narodila matkám vo veku 27 až 33 rokov a 1,5 % detí sa narodilo matkám starším ako 40 rokov,“ informoval Pavol Arpáš, riaditeľ Pracoviska ŠÚ SR v Trenčíne.

Ako ďalej uviedol, priemerný vek matky pri pôrode tým dosiahol 30,2 roka a bol o 0,6 roka vyšší ako v SR. V okresoch kraja sa priemerný vek matky pri pôrode pohyboval od 29,9 roka v okresoch Bánovce nad Bebravou a Považská Bystrica do 30,5 roka v okresoch Trenčín a Ilava.

Zaujímavé je to, že podľa údajov ŠÚ SR v minulom roku nebola v Považskobys­trickom okrese z celkového počtu 629 rodičiek ani jedna neplnoletá. To sa v našom okrese stalo prvýkrát počas samostatnosti Slovenska, keďže tieto údaje ŠÚ SR sú dostupné od roku 1993. Pritom na Slovensku bolo v roku 2017 dokopy 1273 rodičiek mladších ako 18 rokov a v Trenčianskom kraji 18. Okrem nášho okresu boli iba dospelé rodičky už len v okresoch Bytča a Turčianske Teplice.

Štyri najmladšie rodičky minulého roka mali v našom okrese 18 rokov, pričom išlo o Považskobys­tričanky. Najviac ich bolo v kategórii 25–29 rokov (232), najmenej vo veku 40–44 (10), pričom vo vyššom veku nebola už žiadna. V meste Považská Bystrica bolo v roku 2017 presne 400 matiek s narodeným dieťaťom.

Najviac v našom okrese bolo v minulom roku prvorodičiek (329). V 219 prípadoch išlo pre matky o druhé dieťa v poradí a 61 bolo tretích. Najväčším počtom v okrese bolo u nás siedme dieťa v poradí, z neho sa mohli tešiť dve mamičky. Čo sa týka Považskej Bystrice, tu sme mali jednu matku, ktorá mala radosť zo svojho šiesteho dieťaťa v poradí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM