Filip Chudý Rôzne

Bordel, aký si Považská nepamätá: Ľudia sa zdravo nahnevali a vyrážajú čistiť

Považskobystričania si začali všímať neporiadok po meste, ktorý si uvedomuje aj radnica. Na jeho odstránenie sa vytvorili špeciálne akcie aj súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Bordel, aký si Považská nepamätá: Ľudia sa zdravo nahnevali a vyrážajú čistiť
8
Galéria

Začiatkom apríla považskobystrický aktivista Mikuláš Prokop na sociálnej sieti poukázal na bordel v meste, konkrétne zábery boli zo sídlisk SNP a Lány, ale spomenuté boli aj detské ihriská a pod. „Taký bordel si v meste nepamätám, alebo som len viac otvoril oči, neviem. Každopádne som sa na to už nemohol pozerať a urobil som na facebooku verejnú výzvu #cistapovazska. Natočil som video o vyzbieraní odpadu pri športovej hale, ktoré už má takmer 13-tisíc pozretí,“ povedal pre Dnes24.

Dobrý skutok

Ako ďalej uviedol, cieľom výzvy je zapojiť čo najviac ľudí, ktorým nie je ľahostajné ich okolie. „Pod video následne zverejnia svoju fotku vyzbieraného odpadu s #cistapovazska, čím inšpirujú aj ďalších. Urobia dobrý skutok a môžu získať poukážku, čím sa zase podporí lokálny podnik, čo je pridanou hodnotou výzvy,“ ozrejmil.

S výzvou podľa vlastných slov oslovil základné a stredné školy. „Tiež aj mesto, či by sa zapojilo a poskytlo pomôcky ako vrecia či rukavice. Verím, že sa nás zapojí čo najviac a spolu vyčistíme mesto,“ doplnil s tým, že mu prekáža ľahostajnosť ľudí, ktorí ten bordel robia, ale aj podľa neho slabá angažovanosť kompetentných orgánov.

Chcú odstrániť bordel

Mesto Považská Bystrica vyšlo so svojou akciou „Nielen jeden deň myslíme na Zem“, ktorá je spojená s obdobím Dňa Zeme (22. apríl). Pripravilo sériu podujatí, ktoré pripomínajú, že pre našu Zem môže urobiť niečo každý z nás kedykoľvek. Jej súčasťou je aj MHD na deň zadarmo, o čom sme informovali. Už v stredu navyše dobrovoľníci absolvujú tradičné čistenie Manínskej tiesňavy.

Viac správ zo Slovenska

Zároveň pripúšťajú názor, že je okolo nás viac odpadkov. „Aj vám vadí neporiadok, ktorý vidíte všade, kde sa pozriete? Vezmite svojich blízkych do prírody a pomôžte nám upratať. Spojíte príjemné s užitočným, urobíte Považskú Bystricu krajšou a trochu si aj zasúťažíte,“ oznámilo mesto s tým, že v poslednom období sa zvykne vybrať do prírody viac ľudí ako po minulé roky, no nie všetci sa správajú zodpovedne.

Vlastná súťaž

Preto pripravili iniciatívu „Zober ma so sebou“. „Môžu sa do nej zapojiť všetci, ktorí majú chuť urobiť niečo pre svoje okolie. Vrecia, rukavice, rúška a dezinfekciu zabezpečíme. Pre všetkých, ktorí budú mať záujem zapojiť sa, budeme na mestskom úrade vydávať balíčky do konca apríla vždy v stredu a v piatok na čísle dverí 218. Odporúčame dohodnúť sa vopred s pracovníčkami telefonicky na čísle 042/4305218 alebo e-mailom: pbn@povazska-bystrica.sk,“ vysvetlila Daniela Sovíková z referátu odpadového hospodárstva na mestskom úrade.

Okrem dobrého pocitu, ktorý každý účastník získa, je možné zapojiť aj do súťaže na sociálnej sieti. „Stačí pridať na facebook fotografiu z upratovania nášho mesta či okolia s označením #zobermasosebou, ktorá bude následne zaradená do súťaže o hodnotné ceny. Samozrejme, príjemným bonusom je to, že fotografie možno inšpirujú k aktivite aj ďalších, či už v našom meste alebo inde na Slovensku,“ doplnila Michaela Haladejová z oddelenia komunikácie, kultúry a medzinárodnej spolupráce mesta.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM