Filip Chudý Rôzne

Čaputová tomu dala zelenú: Považská Bystrica začne súdne patriť pod Žilinu

Čo parlament schválil, to prezidentka podpísala. Zmeny sa tak od roku 2023 dotknú v Považskej Bystrici súdu a aj prokuratúry.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová tomu dala zelenú: Považská Bystrica začne súdne patriť pod Žilinu
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/František Iván

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dala zelenú reforme súdnej mapy. V piatok podpísala vládny zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov (OS). Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Parlament to odklepol v stredu.

Zmeny, ktoré vstúpia do platnosti od 1. januára 2023 sa dotýkajú aj Považskej Bystrice. Konkrétne súdu a prokuratúry.

Viac správ zo Slovenska

Okresný súd

Územné obvody okresov Považská Bystrica a Púchov, ktoré doteraz patrili pod OS Považská Bystrica, budú od nového roka pričlenené pod OS Žilina. Z OS Považská Bystrica bude pracovisko OS Žilina. A hoci názov OS Považská Bystrica oficiálne zanikne, podľa Ministerstva spravodlivosti SR to neznamená zrušenie súdu.

„Reforma súdnej mapy nie je o rušení súdov. Súdy zostávajú zachované aj so sudcami a zamestnancami. Súčasťou spomínaného nového väčšieho obvodu bude sídelný súd v Žiline, ktorý má pracoviská v Čadci a v Považskej Bystrici, pričom na uvedených súdnych pracoviskách sa bude aj naďalej pojednávať,“ vysvetlil pre Dnes24 hovorca MS SR Peter Bubla.

Nová budova považskobystrického súdu sa tak bude naďalej využívať, len budú musieť zmeniť tabuľky s názvom na budove. Mení sa aj to, že pre okresy Považská Bystrica a Púchov už nebude Krajský súd (KS) v Trenčíne, ako je to teraz, ale bude to KS Žilina.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Okresná prokuratúra

Od roku 2023 čaká zmena aj miestnu prokuratúru. „Okresná prokuratúra (OP) Považská Bystrica sa v zmysle schváleného návrhu presúva pod Krajskú prokuratúru (KP) Žilina,“ uviedol Bubla. Doteraz patrila pod KP Trenčín.

OP Považská Bystrica bude mať naďalej sídlo v Považskej Bystrici s územnými obvodmi Považská Bystrica a Púchov.

Územný obvod KP Žilina budú tvoriť obvody OP Čadca, OP Dolný Kubín, OP Liptovský Mikuláš, OP Martin, OP Námestovo, OP Považská Bystrica, OP Ružomberok a OP Žilina.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM