Rôzne

Hovoria o šikanovaní: Považskobystričania 4 roky nemôžu získať stavebné povolenie

V považskobystrickej časti Šurabová majitelia pozemkov nemôžu už štyri roky získať stavebné povolenie.

Ilustračný obrázok k článku Hovoria o šikanovaní: Považskobystričania 4 roky nemôžu získať stavebné povolenie
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Dvanásť majiteľov stavebných pozemkov v považskobys­trickej časti Šurabová nemôže už štyri roky získať stavebné povolenia na výstavbu rodinných domov neďaleko potoka Domanižanka. Hovoria o šikanovaní a obštrukciách Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) a odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) Považská Bystrica.

Ten si podľa vyjadrenia zástupcu majiteľov pozemkov Radoslava Petruchu vymýšľa stále nové a nové podmienky.

Záplavové územie

Lokalita Šurabová je podľa neho v zmysle územného plánu z roku 2017 určená na individuálnu bytovú výstavbu (IBV). Oblasť je v záplavovom území, v zmysle územného plánu je protipovodňová ochrana záležitosťou staviteľov. Na jej základe je možné žiadať o územné konanie a stavebné povolenie.

Mohlo by vás zaujímať

„SVP nás najskôr tlačil do výškového osadenia domov. Najskôr ho schválili, potom ho zamietli a tlačili nás do protipovodňového valu. Keď sme vybavili všetky povolenia na stavbu protipovodňového valu, SVP si to rozmyslel a odmietol ho. Nechápem, ako je možné, že vždy dostaneme negatívne stanovisko aj napriek tomu, že máme všetky súhlasné podklady,“ skonštatoval Petrucha.

Ako dodal, len niekoľko desiatok metrov od ich pozemkov, ale aj v neďalekej obci Prečín, ktorá je rovnako v inundačnom území, sa vedľa rieky Domanižanka bez problémov stavia bez toho, aby sa dodržiavalo ochranné pásmo od rieky. Majitelia pozemkov investovali podľa neho už niekoľko desiatok tisíc eur do projektov bez akéhokoľvek výsledku.

Reakcia vodohospodárov

Hovorca SVP Marián Bocák uviedol, že IBV Šurabová sa rieši komplexne so zohľadnením informácií, ktoré sú dostupné zo záverov mapy povodňového rizika a ohrozenia. Z nich vyplýva, že územie bude ohrozované mimoriadnymi udalosťami a bude ovplyvňované aj hladinou podzemných vôd.

Na základe týchto skutočností SVP odporučil prehodnotiť zámer výstavby v tomto území. Zdôraznil, že SVP vydáva stanoviská, nie povolenia.

„Lokalita pre IBV (s výnimkou dvojdomov) je navrhovaná v dotyku s územím s potenciálne významným povodňovým rizikom s hĺbkou storočnej vody do maximálne 0,5 metra, pričom rodinné domy a dvojdomy sú osadené mimo zátopovej čiary storočnej vody. Preto k umiestneniu rodinných domov a dvojdomov nemáme námietky, odporúčali sme, z dôvodu blízkosti zátopového územia, osadiť rodinné domy minimálne 0,5 metra nad okolitým terénom a spodnú stavbu zabezpečiť dôkladnou hydroizoláciou," doplnil Bocák.

Prečo zákaz?

Podľa vedúcej odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Považská Bystrica Daniely Benčovej plochy určené na výstavbu IBV Šurabová sú z veľkej časti inundačným územím, kde je v zmysle zákona zakázané umiestňovať bytové budovy. I preto úsek štátnej vodnej správy nesúhlasil s predloženou štúdiou IBV, ktorá neriešila ochranu pred povodňami.

„Stavebníci zabezpečili spracovanie zámeru výstavby ochrannej hrádze pri vodnom toku Domanižanka a predložili ho OÚ Považská Bystrica, úseku posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorý vedie zisťovacie konanie. K dnešnému dňu ešte nie je právoplatne ukončené," doplnila Benčová.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM