Filip Chudý Rôzne

Infikované kliešte v okolí Považskej: Hygienici prezradili aktuálne miesta výskytu!

Slnečné počasie láka do prírody, tam ale číhajú aj riziká. Prezrite si zoznam ohnísk kliešťovej encefalitídy v našom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Infikované kliešte v okolí Považskej: Hygienici prezradili aktuálne miesta výskytu!
Zdroj: TASR

Teplé počasie už priam láka na prechádzky po prírode. Treba však byť ostražitý. Domov si z nich totiž môžeme poľahky priniesť nepríjemných parazitov – kliešte. Zachytiť sa nám môžu na odev či priamo na telo. Keďže kliešte vedia narobiť poriadne nepríjemnosti, rozhodne netreba nič podceniť.

Podľa informácií na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) sa kliešťom v našich zemepisných šírkach darí, v posledných rokoch sa začali presúvať do nových lokalít – horských oblastí. Prebúdzajú sa v marci, naplno začnú útočiť v apríli a obete si hľadajú až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a v júni.

„K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. Práve v tejto oblasti býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, hoci na Slovensku výskyt tohto ochorenia nie je vysoký,“ informoval ÚVZ SR.

Ako uvádzajú odborní pracovníci tohto úradu, pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. Na škodu tiež nie je poznať lokality, ktoré sú zvlášť rizikové. „Pre človeka sú kliešte nebezpečné tým, že infikované prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu,“ vystríhajú odborníci na oficiálnom webe ÚVZ SR. Ako dodávajú, vlani na kliešťovú encefalitídu na Slovensku ochorelo 174 osôb a na lymskú boreliózu 1105 ľudí.

Ohniská kliešťovej encefalitídy v okrese Považská Bystrica

ÚVZ SR spracoval zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Pri prechádzke či pobyte v prírode si treba dať zvýšený pozor v týchto lokalitách nášho okresu:

  • lokalita ohraničená riekou Váh, štátnou hranicou s ČR, južnou hranicou katastra obcí Lednické Rovne a Zubák a severnou hranicou katastra obcí Horná a Dolná Mariková
  • lokalita Sverepec – Vrchteplá

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

5 najklikanejších tém týždňa: Čo Považskobystričanov najviac zaujalo?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM