Rôzne

Koľko odpadu vyprodukujú Považskobystričania? Čísla, ktoré zarazia

Podiel separovaného odpadu stúpol minulý rok v Považskej Bystrici na 33 percent. Aké sú najnovšie údaje?

Ilustračný obrázok k článku Koľko odpadu vyprodukujú Považskobystričania? Čísla, ktoré zarazia
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Podiel separovaného odpadu stúpol v Považskej Bystrici a jej mestských častiach medziročne o päť percent z 28 percent v roku 2018 na minuloročných 33 percent. Informovala o tom Daniela Sovíková z referátu odpadového hospodárstva považskobystrickej radnice.

„Radnica sa rôznymi formami snaží podporovať separovanie. Za posledné štyri roky bolo v meste a jeho integrovaných častiach dobudovaných 236 stojísk, v ktorých je umiestnených 1192 nádob na plasty, papier, sklo, tetrapaky, kov, textil a biologicky rozložiteľné odpady. Obyvateľom bývajúcim v rodinných domoch sme rozdali takmer 2800 kompostérov, v Jelšovom a na Dedovci realizujeme zber separovaného odpadu do farebných vriec,“ informovala Sovíková.

Ako dodala, nedávno vstúpil do platnosti nový zákon o odpadoch, ktorý enormne zvýšil poplatky. Ak chce mesto na odpadoch ušetriť, musí zvyšovať mieru separácie. Je to podľa nej veľmi dôležité nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z pohľadu životného prostredia. V zmysle nového zákona o poplatkoch za uloženie odpadov na skládku bude v ďalších rokoch výška poplatkov závisieť od percenta separácie.

„Napríklad v roku 2018 sme mali poplatok päť eur za tonu odpadu, v roku 2019 to bolo 10 eur, ale v roku 2021 by sa poplatok vyšplhal na 27 eur. Keďže sa nám miera separácie zvýšila na takmer 33 percent, budeme v roku 2020 platiť za tonu odpadu 13 eur, no v roku 2021 by to bolo už 22 eur. Ak by sa nám podarilo opätovne zvýšiť mieru separácie a dostali by sme sa nad hranicu 40 percent, platili by sme za tonu od budúceho roku 18 eur,“ skonštatovala Sovíková.

Takmer 40 000 obyvateľov Považskej Bystrice vyprodukovalo v minulom roku 20 069 ton odpadu, z toho bolo 6547 ton separovaného odpadu. Viac ako 1600 ton z toho tvorili sklo, plasty, papier a tetrapaky. V Považskej Bystrici sa minulý rok medziročne vyseparovalo o 1213 ton odpadu viac ako v roku 2018.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM