Aktualizované Filip Chudý Šport Iné športy

Kráľovná považskobystrickej atletiky sa lúči: Lucia Vadlejch ukončila kariéru!

Historicky jedna z najlepších odchovankýň atletiky v Považskej Bystrici dala bodku za svojou úspešnou kariérou.

Ilustračný obrázok k článku Kráľovná považskobystrickej atletiky sa lúči: Lucia Vadlejch ukončila kariéru!
3
Galéria
Zdroj: TASR/Marko Erd

Odchovankyňa považskobystrickej atletiky Lucia Vadlejch v stredu na sociálnej sieti oznámila vo veku 32 rokov koniec svojej športovej kariéry. „Dlho som rozmýšľala čo napísať, ale napadá mi iba jediné. Jednoducho končím. Po 16 rokoch vo vrcholovom športe ukončujem kariéru. Niekedy to bol doslova boj, ale potom tá radosť, keď sa niečo podarilo, ma dokázala motivovať do ďalšej roboty,“ uviedla.

Poďakovanie

„Každopádne chcem poďakovať všetkým, ktorí boli súčasťou mojej kariéry,“ povedala.

V Považskej Bystrici začínala a prvé úspechy dosahovala pod dievčenským priezviskom Slaničková. „Ďakujem mojej prvej trénerke Eve Miklovičovej za to, že som si atletiku zamilovala. Potom mojim ďalším skvelým trénerom Michalovi Buzkovi, Martine Blažkovej, Josefovi Karasovi a najviac môjmu srdcu najbližšiemu Frantovi Ptáčníkovi,“ pripojila.

Tiež sa poďakovala Dukle Banská Bystrica za perfektnú podporu a AK Spartaku Dubnica nad Váhom, kde strávila 10 rokov. „Ďalej tiež Slovenskému a Českému atletickému zväzu, či USK Praha za úžasné podmienky a extraligové tituly. A to najlepšie na záver – môjmu manželovi Kubovi, za jeho podporu a motiváciu, pretože on bol častokrát pre mňa hnacím motorom a vzorom. Z atletického oválu sa určite nestratím, budem poctivým fanúšikom,“ dodala manželka strieborného olympijského medailistu z Tokia 2020 oštepára Jakuba Vadlejcha.

Športové správy

Úspechy

Naša už bývalá reprezentantka sa najprv vo vrcholovej atletike presadila v disciplíne 400 m prekážok, pričom sa zúčastnila aj na ME 2014 (18. miesto). Súťažila tiež v skoku do diaľky, pričom jej univerzálnosť sa ukázala neskôr vo viacbojárskych disciplínach. Úspech dosiahla na halových ME 2017 v Belehrade, keď v päťboji obsadila vďaka národnému rekordu deviate miesto. Slovenský rekord vtedy zlepšila po 27 rokoch. V lete potom vymazala aj 23 rokov starý národný rekord v sedemboji.

Vďaka tomu bola tretia v ankete Atlét roka 2017, pričom zo žien bola najvyššie, čiže vlastne vtedy bola najlepšou slovenskou atlétkou.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Olympiáda ušla

Neskôr dokázala svoju výkonnosť ešte zvýšiť, keď na začiatku roka 2020 bez vyladenia formy zlepšila slovenský rekord v päťboji na 4488 bodov, čo vtedy znamenalo aktuálne prvé miesto vo svetových tabuľkách a bola tak reálne v hre o účasť na halových MS 2020 v čínskom Nan-ťingu.

Tam mohla nazbierať aj cenné body do svetového rebríčka, čo by ju mohlo priblížiť k vysnívanej účasti na olympiáde v Tokiu. Lenže následne sa začali veľké športové podujatia kvôli koronavírusu škrtať, olympiádu odložili o rok, pričom aj kvôli zdravotným komplikáciám sa na ňu nakoniec nedostala. Nový olympijský cyklus už tak bude bez nej.

Pamätné okamihy

Slovenská rekordérka v sedemboji s výkonom 6 103 bodov považuje za svoj najväčší úspech považuje 9. priečku v päťboji na halových ME 2017 v Belehrade výkonom 4409 bodov. Trikrát štartovala na európskom šampionáte pod holým nebom, z toho dvakrát na trati 400 m prek. a raz v sedemboji.

„Halové ME 2017 a ME 2018 sú asi dva najpamätnejšie momenty mojej kariéry. Samozrejme, skvelý bol aj slovenský rekord 6103 v Kladne, keď som predchádzajúci prekonala po 23 rokoch. Všetky tri spomenuté udalosti si veľmi cením, keďže v tom čase som bola riadne zamestnaná a atletike som sa venovala v čase voľna. Profesionálkou som bola len v posledných troch rokoch,“ pripomenula Vadlejchová v rozhovore pre atletika.sk.

Rodáčku z Považskej Bystrice najviac mrzí, že sa jej nepodarilo kvalifikovať sa na olympiádu. „Vo viacbojoch je to v posledných rokoch mimoriadne ťažké. Takisto ma hrozne mrzelo, že ma nevzali na MS 2017 do Londýna, bola som prvá, či druhá náhradníčka. Ťažko som to znášala, lebo v tom roku som mala výbornú formu. Šport je však taký, neraz je to o šťastí.“

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM