Filip Chudý Šport Iné športy

Vstup do sezóny ako hrom: Lucia Vadlejch (31) líderkou svetových tabuliek!

Odchovankyňa považskobystrickej atletiky a naša rodáčka Lucia Vadlejch začala novú atletickú sezónu na výbornú. Prekonala vlastný rekord.

Ilustračný obrázok k článku Vstup do sezóny ako hrom: Lucia Vadlejch (31) líderkou svetových tabuliek!
Zdroj: TASR

Považskobystrická rodáčka žijúca v Prahe a členka banskobystrickej Dukly Lucia Vadlejch odštartovala novú halovú sezónu vo veľkom štýle, keď sa postarala o prvý slovenský rekord v tomto roku. Naša viacbojárka v sobotu 18. januára na majstrovstvách Moravy a Sliezska v Ostrave nazbierala v päťboji 4488 bodov, čím svoje vlastné národné maximum zlepšila o 79 bodov. Ale treba povedať, že predchádzajúci rekord dosiahla až na vrchole halovej sezóny (ME 2017 v Belehrade), kým teraz sme prakticky stále len v jej úvode, čiže forma by mala postupne gradovať.

Ako uvádza stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ), Lucia Vadlejch sa týmto výkonom dostala aj na prvú priečku v aktuálnych svetových tabuľkách 2020 pred Francúzku Anaelle Nyabeuovú Djapovú (4309). Odchovankyňa považskobystrickej atletiky je od roku 2017 súčtom 6103 bodov aj slovenská rekordérka v sedemboji.

„Len v pondelok sme sa vrátili z desaťdňového sústredenia na Tenerife, preto sme s trénerom netušili, čo so mnou päťboj spraví. Tréningy však naznačovali, že som na tom dobre. Človek ale nikdy nevie,“ podotkla Vadlejch pre atletika.sk. V Ostrave si utvorila dva absolútne osobné rekordy. Vo výške prvý raz v kariére prekonala 181 cm (doteraz 178 cm) a v diaľke pridala k svojmu doterajšiemu maximu 637 cm ďalších sedem centimetrov.

Web SAZ tiež pripojil výkony Vadlejch v jednotlivých disciplínach – 60 m prek.: 8,54 s (1008 bodov), výška: 181 cm – halový osobný rekord (991 bodov), guľa: 11,32 cm (616), diaľka: 644 cm – halový osobný rekord (988 bodov), 800 m: 2:15,56 min (885 bodov).

„S jednotlivými disciplínami som spokojná. Skokanské disciplíny mi vyšli nadmieru dobre, prekážky potrebujem ešte trochu vybehať a osemstovku som bežala štart – cieľ, čo to dalo. V guli som sa posunula o dva centimetre za tri roky, takže aj tam je posun,“ doplnila pre SAZ a zároveň sa poďakovala trénerovi Františkovi Ptáčníkovi, tréningovým partnerkám Lucii Mokrášovej, Michaele Hrubej, Kateřine Cachovej a psychologičke Zdenke Sládečkovej.

Vďaka tomuto výkonu sa Lucia Vadlejch dostala do hry o miestenku v päťboji na marcové halové MS 2020 v čínskom Nan-ťingu. Svetová atletika (WA) pozve 12 pretekárok, päť z nich pôjde na základe rebríčka za tohtoročné výkony, čo by aktuálne spĺňala, ale ako sme už uviedli, sezóna sa len rozbieha. „Neviem, ktoré viacbojárky plánujú absolvovať halovú sezónu. Špička sa asi sústredí na OH v Tokiu, ale to je ťažké teraz odhadnúť. Na istotu pozvánky musím byť v TOP 5 na svete. Ďalší halový päťboj plánujem na majstrovstvách Česka 8. februára,“ doplnila Vadlejch pre atletika.sk s tým, že ak sa na HMS kvalifikuje, bola by to dobrá príležitosť nazbierať body do svetového rebríčka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si, ako skočila v diaľke 644 cm.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM