Filip Chudý Rôzne

Ľudia v Považskej vyhrnuli rukávy: Kalvária a Manínska úžina sú už krajšie, FOTO

Atraktívne miesta v našom okolí si treba chrániť a skrášľovať. A presne o to sa postarali dobrovoľníci a školáci.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia v Považskej vyhrnuli rukávy: Kalvária a Manínska úžina sú už krajšie, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Manínska tiesňava a kalvária patria v našom okolí medzi najnavštevovanejšie lokality na oddych, aj preto ich treba raz za čas vyčistiť od odpadkov. Na to sa v ostatnom čase zorganizovali mestské akcie. Čistenie Manínskej tiesňavy sa uskutočnilo v spolupráci s občianskym združením „spolu máme zelenú“ a Jaskyniarskym klubom Strážovské vrchy. Kalvária sa čistila v spolupráci so Základnou školou svätého Augustína v Považskej Bystrici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

V Manínskej tiesňave bolo hlavným zámerom vyčistiť celú dolinu, okolie hlavnej cesty, ale aj Manínsky potok od odpadkov, ktoré sa tam za uplynulé obdobie nahromadili. „Myšlienka oslovila tento rok 12 dobrovoľníkov, medzi ktorými nechýbali aj najmenší pomocníci. Spoločne vyzbierali šesť vriec odpadu. Po vyčistení úžiny čakalo na šikovných dobrovoľníkov oddych a prekvapenie v podobe opekania,“ doplnila hovorkyňa s tým, že vo veľkom sa upratovalo aj na považskobystrickej kalvárii.

„Rozhodli sme sa vyčistiť aj kalváriu, preto sme oslovili ZŠ sv. Augustína. Pani riaditeľka zmobilizovala celý druhý stupeň, čo bolo okolo 120 detí, ktoré sa porozdeľovali s učiteľmi do skupín a postupne sme začali upratovať,“ povedala koordinátorka pre prácu s mládežou Michaela Haladejová.

Spolupráca bola realizovaná v rámci projektu Kraj a mestá pre mladých, ktorého hlavným cieľom je rozvoj práce s mládežou. „Kalvária je obľúbeným miestom mnohých Považskobystri­čanov. Po nedávnej rekonštrukcii ju navštevujú nielen veriaci, ale slúži tiež širokej verejnosti ako miesto oddychu. Napriek tomu, že sú na kalvárii umiestnené aj vrecia na odpad, postupne sa zaplnila odpadkami,“ ozrejmila Pagáč Kováčiková.

Ako ďalej uviedla, v rámci mesiaca dobrovoľníctva mladých v Trenčianskom kraji sa ZŠ Sv. Augustína zapojila do zberu odpadkov v tejto lokalite. „Dobrovoľníci čistili lokalitu z oboch strán, od cirkevnej školy aj z Lánov a vyzbierali päť vriec plných odpadu. Aktívne dopoludnie ukončili spoločnou opekačkou,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

FOTO: Dobrovoľníci vyčistili Manínsku tiesňavu aj kalváriu
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM