Aktualizované Filip Chudý Rôzne

Masívne výpadky elektriny: Zasiahnutá je aj časť Považskobystrického okresu

Počasie spôsobilo výpadky elektriny, pričom výnimkou nie je ani najväčšia obec nášho okresu. Čo prezradili energetici?

Ilustračný obrázok k článku Masívne výpadky elektriny: Zasiahnutá je aj časť Považskobystrického okresu
Zdroj: TASR

Ťažký sneh a silný vietor spôsobujú na severe stredného Slovenska rozsiahle výpadky elektriny. Aktuálne je bez elektriny zhruba 15-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je 170 distribučných trafostaníc v správe Stredoslovenskej distribučnej (SSD). Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš s tým, že bez prúdu je aj časť Považskobystrického okresu.

„Bez elektriny sú aj stovky odberateľov v Papradne (okres Považská Bystrica) a Bytči,“ konkretizoval.

Ako ďalej uviedol, najhoršia situácia je na Liptove v obciach Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Liptovské Matiašovce a Bobrovník, ale aj v Kráľovej Lehote, konkrétne v osade Čierny Váh. V týchto obciach je bez elektriny viac ako šesťtisíc odberných miest. Výpadky sú tiež v lyžiarskych strediskách (Kubínska Hoľa, Martinské Hole), v množstve domácností na Orave, Kysuciach, Turci a tiež v okresoch Prievidza a Banská Bystrica.

„Vo väčšine prípadov sú za výpadkami stromy popadané na elektrické vedenia, polámané a poškodené stĺpy či izolátory. Pracovníci údržby SSD sú v teréne s maximálnym nasadením a postupne budú odstraňovať podľa priority všetky poruchy. Je otázne, ako dlho im to bude trvať, pretože počasie je veľmi nepriaznivé a na niektoré miesta sa nedá dostať,“ doplnil Gejdoš, podľa ktorého sú viaceré postihnuté lokality husto zasnežené ťažkým mokrým snehom, prípadne je terén úplne rozmočený. A množstvo porúch treba pritom odstraňovať v lesoch a na odľahlých miestach.

„V ostatných hodinách sa situácia zlepšila a elektrikárom sa podarilo odstrániť väčšinu veľkých porúch. Bez prúdu je už len cca 400 odberných miest. Najväčšia porucha je momentálne na Liptove v Kráľovej Lehote, kde je bez napájania 16 trafostaníc. Nejaké menšie poruchy sú ešte aj na Kysuciach. Situácia je však stabilizovaná a energetici sa vysporiadali aj s ťažkými podmienkami. Predpoveď počasia nám však nepraje, preto zostáva dispečing a pracovníci SSD v pohotovosti,“ dodal neskôr Gejdoš.

Poznámka: Aktualizované o posledný odsek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM