Samospráva Video

Matovič s výzvou: Na Okresný úrad v Považskej Bystrici vybrali toto meno

Zdá sa, že aj považskobystrický okresný úrad bude mať nového prednostu. Pozrite sa, kto sa ním má stať.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Kandidátov na prednostov okresných úradov (OÚ) bude môcť zhodnotiť aj verejnosť, vyzval ju na to premiér Igor Matovič (OĽaNO). Nazval to „verejnou lustráciou“, pričom nominantov nájdu ľudia na špeciálnom webe prednostovia.sk. Na zasadnutí vlády budúci týždeň by mohli podľa premiéra schváliť väčšinu nominácií. Verejnosť sa môže k nominantom vyjadriť do 10. júla.

Prosí ľudí o pomoc

Premiér na pondelkovej tlačovej konferencii zopakoval, že sa začína odpolitizovanie štátnej správy a jej sprofesionali­zovanie. Politicky nominovaný bude len šéf úradu, ostatní úradníci sa budú podľa neho vyberať podľa odbornosti. Nominantov na šéfov OÚ bude môcť posúdiť aj verejnosť. „Chcel by som poprosiť ľudí o pomoc, aby v prípade, že majú akékoľvek vedomosti o nejakých skutkoch v minulosti týchto ľudí, najmä ide o morálne prešľapy z minulosti, aby nám na tejto stránke dali vedieť, aby sme sa vyhli prípadným problémom,“ povedal Matovič.

Ľudia budú môcť podľa Matoviča posúdiť, či sú títo „predvybraní“ ľudia morálne spôsobilí vykonávať pozíciu prednostov. S informáciami bude podľa neho konfrontovaný aj samotný kandidát, ak neobstojí, určite ho podľa Matoviča nebudú menovať. Dodal, že keď ktokoľvek z prednostov urobí chybu, dá ho odvolať.

Predpoklady sa naplnili

„Predvybraným“ kandidátom na post prednostu OÚ v Považskej Bystrici je podľa stránky prednostovia.sk 34-ročný starosta Horného Lieskova Andrej Torda, ktorý v komunálnych voľbách uspel ako nezávislý kandidát a vo funkcii je od roku 2010.

Torda sa spomínal ako hlavný favorit už v júni, pričom v polovici daného mesiaca sme zaslali na Ministerstvo vnútra SR ohľadom toho aj otázky v znení, „či už bolo ukončené výberové konanie na prednostu OÚ v Považskej Bystrici a prípadne s akým výsledkom. A kto všetko bol na zozname kandidátov, keďže podľa našich informácií mal minimálne medzi nich patriť aj viceprimátor Považskej Bystrice Peter Máťoš (KDH).“ Hovorca rezortu Petar Lazarov 18. júna uviedol, že „proces výberu naďalej trvá a z daného dôvodu nie sú bližšie informácie, ktoré by sme vedeli poskytnúť.“

Zmena po 8 rokoch

Za predpokladu, že Tordu vymenuje vláda, stane sa nástupcom Jozefa Smatanu, ktorý neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách 2020 za stranu SMER-SD. Prednostom OÚ bol od roku 2012, keď nahradil Štefana Hrenáka (KDH), súčasného starostu Slopnej. Smatana predtým robil prednostu Mestského úradu v Považskej Bystrici.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM