Filip Chudý Šport Iné športy

Obrovský úspech Slovákov: Výrazne k nemu pomohol aj Peter (27) z Považskej, FOTO

Peter Gardian z považskobystrickej mestskej časti Podmanín sa podieľal na historickom úspechu slovenského footgolfu. Prinášame jeho reakciu.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech Slovákov: Výrazne k nemu pomohol aj Peter (27) z Považskej, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Peter Gardian/TASR

Slovenskí reprezentanti vo footgolfe dosiahli na majstrovstvách Európy tímov v rezorte Magnolia Park Boarstall pri anglickom Oxforde obrovský úspech, keď získali historické bronzové medaily. Členom tohto úspešného národného tímu Slovenska bol aj 27-ročný Peter Gardian z považskobys­trickej mestskej časti Podmanín. Za miestny TJ Manín hráva aj piatu futbalovú ligu a je tiež členom Domaniža Footgolf team-u.

Footgolf je kombináciou futbalu a golfu, kope sa na 18 jamiek s priemerom 55 cm futbalovou loptou č. 5 a hrá sa podľa pravidiel golfu. Víťazí hráč s najmenším počtom kopov. Systém ME tímov bol taký, že o šesť bodov bojovali proti sebe traja sólo hráči z oboch tímov a tri dvojice z oboch strán. V dvojiciach sa pri kopnutí do lopty hráči z tímu striedali. Bojovalo sa o každú jamku samostatne, kto na jamke urobil menší počet kopov, mal bod. A kto ich získal viac na konci ihriska, ten získal pre celý tím bod.

Ako nám Peter Gardian povedal, nomináciu do reprezentačného tímu si vyslúžil na základe dobrých výsledkov na slovenskej tour. „Vyhral som v Rajci, čo bolo možno rozhodujúce. Navyše ľavákov vo footgolfe nie je veľa, pričom ja mám dobrú ľavačku, čo mi tiež myslím pomohlo,“ opísal cestu na európsky šampionát, na ktorom vytvoril dvojicu s Martinom Šimončičom.

„Mám neskutočné zážitky. Vyšperkoval to fakt, že sa nám spolu s Martinom Šimončičom podarilo otáčať zápasy. Najprv sme boli dole, ale tak sme sa hecovali, až sme ich otočili a všetky naše zápasy vyhrali. Takého víťazstvá chutia najlepšie,“ konštatoval náš bronzový medailista.

V C-skupine ME Slováci zdolali Luxembursko 6:0, Nórsko 5:1 a Maďarsko 3,5:2,5. Do vyraďovacej časti postúpili z prvého miesta. Vo štvrťfinále porazili Taliansko 4:2, v semifinále hrali s Francúzskom 3:3, ale prehrali v následnom rozstrele. V boji o bronz proti Holandsku sa zopakoval výsledok 3:3, ale v rozstrele sa už tešili Slováci. Titul obhájila Veľká Británia. „Jedna jamka v rozstrele rozhodla o tom, že sme nepostúpili do finále, čo je aj možno trochu neférové. Potom však prišlo poučenie a po rozstrele v súboji o tretie mieste sme sa už tešili,“ doplnil Gardian.

Ten prispel k historicky prvej tímovej medaile Slovenska z veľkého šampionátu veľkým dielom, veď v dvojici so svojím kolegom získali vždy bod za výhru. „Chalani si robili srandu, že keď prišiel hrať Ján Kozák ml. footgolf, tak dosiahol 10 výhier v rade. No a pred šampionátom sme mali štyri prípravné zápasy s Maďarskom, kde som tiež dosahoval víťazstvá, čiže jeho víťaznú sériu sa podarilo vyrovnať,“ ozrejmil úspešný footgolfista.

A hoci boli Slováci nasadenou trojkou turnaja, podľa Gardiana nešli tam automaticky s tým, že získajú medailu. „Viacero tímov totiž malo vysokú kvalitu a aj v samotných zápasoch sme videli, že to nie je ľahké. Mali sme síce medailové ambície, ale všetko sme si museli vybojovať na ihrisku,“ doplnil.

Na budúci rok sú majstrovstvá sveta v Japonsku, kam by sa chcel Gardian tiež prebojovať. „To sú také plány do budúcnosti. Rád by som sa zúčastnil aj na väčších turnajoch major v zahraničí, pričom sa hovorí o tom, že jeden taký by mohol byť aj na Slovensku,“ dodal s tým, že aj naďalej plánuje kombinovať footgolf a futbal.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Footgolfový tím Slovenska sa takto tešil po zisku historickej bronzovej medaily.

Footgolfový tím Slovenska získal bronz na ME: Pomohol aj náš Peter Gardian
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM