Rôzne

Pálenica v Beluši začala sezónu: O domácu pálenku majú záujem STOVKY ľudí

V belušskej obecnej pálenici sa začala nová sezóna, pričom páliť chce 380 záujemcov. Ďalší sa môžu prihlásiť.

Ilustračný obrázok k článku Pálenica v Beluši začala sezónu: O domácu pálenku majú záujem STOVKY ľudí
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Presne po mesiaci od začiatku prijímania objednávok na vypálenie kvasu sa v stredu začala nová sezóna v obecnej pestovateľskej pálenici v obci Beluša v Púchovskom okrese. Informoval o tom vedúci oddelenia správy majetku a obecných služieb belušského obecného úradu Igor Guliš.

„Obecná pálenica eviduje k dnešnému dňu asi 380 záujemcov o destiláciu ovocného kvasu. Z ovocia dominuje tradične jablko a slivka. Podľa evidencie objednávok kontaktujeme zákazníkov, premeriavame cukornatosť i stupeň prekvasenia refraktometrom, a podľa množstva ovocia sú im k dispozícii dva kotly s rôznym objemom,“ uviedol Guliš.

Na pálenie sa v Beluši využíva tradičné kúrenie drevom pod medenými kotlami. Pokiaľ si drevo nezabezpečí zákazník, belušská pálenica mu ho poskytne. Vtedy sa rozlišuje aj cena za vypálený destilát. Na kvalitu spracovania a kompletný servis dohliada vedúci pálenice s ďalšími pracovníkmi. Sezóna pálenia trvá asi päť mesiacov a množstvo vypáleného destilátu vždy odráža kvalitu ovocia počas roka. Minulú sezónu belušská pálenica vypálila viac ako 36 000 litrov destilátov.

„Pred začiatkom sezóny sa v pálenici vykonali opravné a údržbové práce, pripravuje sa budovanie prístrešku na uskladnenie dreva. Pred otvorením sezóny vykonali kontrolu aj pracovníci colného úradu, aby sa nová sezóna mohla začať v súlade s platnými predpismi a nariadeniami,“ priblížil prednosta obecného úradu Patrik Štrbák.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM