Filip Chudý Rôzne

Papradno je hneď modernejšie: Nových 12 miest v obci, kde chytíte bezplatnú wifi

Obec nebola hlúpa a využila európske prostriedky na to, aby sa zveľadila. Bezplatnú wifi môžu využívať seniori, rodičia i mladí.

Ilustračný obrázok k článku Papradno je hneď modernejšie: Nových 12 miest v obci, kde chytíte bezplatnú wifi
Zdroj: Obec Papradno

Na úrade, u lekára, v domove dôchodcov, pri amfiteátri či dokonca na cintoríne. Všade tam sa v Papradne môžete pripojiť na verejne prístupnú wifi sieť. Financie na vybudovanie dvanástich hotspotov získala samospráva z výzvy Európskej komisie, s ktorou komunikovali výsostne elektronicky. Informovala o tom Zuzana Burdejová, samostatná odborná referentka pre samosprávu obce.

Nevzdali sa

Papradno sa o prostriedky z výzvy WIFI4EU uchádzalo ešte v roku 2018, no neúspešne. O rok neskôr bola samospráva už úspešná a začal sa proces, na konci ktorého mala byť inštalácia bezplatného prístupu na internet pre miestnych obyvateľov, turistov a návštevníkov. „Nakoľko sa situácia vďaka koronakríze mierne skomplikovala, projekt sa podaril úspešne ukončiť koncom minulého roka,“ ozrejmila Burdejová.

Podľa slov starostu obce Romana Španihela bolo jediné miesto v obci s bezplatným pripojením na internet kultúrny dom. „Každá možnosť vybudovania niečoho nového v obci z prostriedkov EÚ je dobrá a bolo by hlúpe nevyužiť ju. Možno si niekto povie, že túto investíciu v obci fyzicky nie je vidieť, no smart technológie sú otázkou nezvratnej blízkej budúcnosti a prístup k informáciám prostredníctvom mobilných zariadení je už dnes bežnou vecou,“ vysvetlil starosta.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Miesta bezplatnej wifi

Obec vytypovala 12 lokalít, kde by sa ľudia mohli pripojiť na internet bezplatne, bez diskriminačných podmienok, bez reklám a s dostatočnou rýchlosťou a ktoré sú tzv. centrami verejného života. „Bezplatné wifi je tak v čakárni u lekárov na zdravotnom stredisku, v domove dôchodcov, na obecnom úrade, v obecnej knižnici, vo folklórnej skúšobni, pred hasičskou zbrojnicou, pri amfiteátri, na detskom dopravnom ihrisku, pri predajni zmrzliny a dokonca aj na cintoríne,“ vymenovala Burdejová.

„Toto sú projekty, ktoré majú uľahčiť a urýchliť prístup k informáciám, ktoré momentálne potrebujeme, ale tiež zjednodušiť privolanie a skrátenie času príchodu prvej pomoci, prípadne polície. Tiež si ľudia počas čakania v priestoroch pokrytých bezplatnou wifi môžu vybaviť veľa vecí, ktoré sa cez internet dajú zariadiť,“ dodal Španihel.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Po obci rozmiestili bezplatnú wifi.

FOTO: V Papradne nainštalovali bezplatnú wifi na 12 miest
2
Galéria
Zdroj: Obec Papradno

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM