Filip Chudý Rôzne

Peňaženku nechajte doma: V Považskej sa bude nakupovať bez peňazí

Je vám ľúto zbaviť sa vecí, ktoré sú stále v dobrom stave, no vy sami ich už nepotrebujete? Práve pre vás je pripravovaná akcia v Považskej.

Ilustračný obrázok k článku Peňaženku nechajte doma: V Považskej sa bude nakupovať bez peňazí
Zdroj: pixabay.com

Posledná novembrová sobota bude už piatykrát v Považskej Bystrici patriť celoslovenskej akcii Zóna bez peňazí, ktorá získava čoraz väčšiu popularitu. Ide vlastne o burzu rôznych vecí, na ktorej nepotrebujete peňaženku, keďže sa na nej neplatí. Môžete na ňu prísť a darovať funkčné veci, ktoré už nevyužijete a vymeniť ich za tie, čo sa vám zídu.

„Keďže sa Zóna bez peňazí teší v Považskej Bystrici z roka na rok väčšej a väčšej obľube, tentokrát sa uskutoční v sobotu 24. novembra od 9:00 do 18:00 vo vestibule v dome kultúry,“ informovali organizátori z OZ Cooltajner.

Tí vyzývajú ľudí, aby prišli darovať veci, ktoré už nepotrebujú a vymenili ich za také, ktoré sa im páčia. „Alebo si môžete zobrať to, čo by sa vám mohlo hodiť. Aj vďaka vám sa tak bude môcť naplniť hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu prevažne pre nedostatok peňazí dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí,“ uviedli.

Zóna bez peňazí vznikla ako mala komunitná akcia, ktorá sa postupne rozrástla a aktuálne prebieha v mnohých mestách na Slovensku súčasne. Ide o dobročinnú akciu, na ktorú môžu ľudia priniesť veci čo už nepotrebujú, ale zároveň vedia poslúžiť niekomu druhému. „Môžu to byť nové či nepoužité veci, ako napríklad nevhodné dary alebo oblečenie, do ktorého sa už nezmestíte. Veci tým pádom dostávajú nový život a ľudia podporujú medzi sebou recykláciu,“ píše sa na stránke podujatia.

Na Zónu bez peňazí môžete priniesť, odniesť alebo veci vymeniť. Nie je žiadnym pravidlom, že koľko vecí prinesiete, toľko si odnesiete a samozrejme aj naopak. Ak sa vám čokoľvek pozdáva, čo by vám mohlo poslúžiť, jednoducho si to vezmete. Priniesť môžete oblečenie, topánky, knihy, domáce potreby, ale i hračky, CD/DVD či športové príslušenstvo. Nepatria však na ňu veci špinavé, nekompletné či inak pokazené alebo poškodené. „Ak sa vám nebude dať v sobotu prísť a chceli by ste nejaké veci do zóny venovať, môžete ich priniesť v piatok do kaviarne Retro na vyhradené miesto na terase,“ dodali považskobystrickí organizátori.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM