Šport Futbal

Považská je bližšie k novému štadiónu: Kapacitne by však na prvú ligu nestačil

Prvá etapa rekonštrukcie štadióna v Považskej Bystrici sa priblížila. Cena však zostáva stále nejasná.

Ilustračný obrázok k článku Považská je bližšie k novému štadiónu: Kapacitne by však na prvú ligu nestačil
Zdroj: Dnes24.sk

Považskobystrická radnica chystá súťaž na prvú etapu rekonštrukcie futbalového štadióna. S prácami by sa malo začať do dvoch mesiacov. Ako informoval považskobystrický viceprimátor Ján Panák (SMER-SD, SNS, SZ), na rekonštrukciu štadióna získalo mesto 750 000 eur. Projekt dali urobiť na rekonštrukciu celého štadióna v zmysle stavebného povolenia. Rozdelili ho na etapy.

Dotácia je od Slovenského futbalového zväzu (SFZ), pričom spolufinancovanie mesta musí byť minimálne vo výške 40 % z celkových výdavkov na projekt, čiže aspoň 500 000 eur. Na decembrovom zastupiteľstve poslanci v rámci rozpočtu odklepli medzi kapitálovými výdavkami aj 750 000 eur na „rekonštrukciu futbalového štadióna – vlastné zdroje“. Spolu je to tak 1,5 milióna eur. Keďže však v čase vydania článku ešte nebola zverejnená súťaž, odhadovaná hodnota zákazky nebola jasná.

Uvádzali inú kapacitu

„V prvej etape sa vybudujú dve protiľahlé tribúny v celej dĺžke hracej plochy, teda zhruba 100 metrov aj s prekrytím hľadiska pre 2200 – 2300 divákov. Práce spustíme na hlavnej tribúne a hľadisku, aby sme ich čo najskôr urobili a ak to bude možné, dali ich do včasného využívania. Mohli by sme tak odohrať všetky domáce stretnutia. Ak nie, budeme musieť žiadať Západoslovenský futbalový zväz a snažiť sa hrať súťažné stretnutia jesennej časti na ihriskách súperov,“ uviedol Panák.

Keď v júli 2019 poslanci odklepli zapojenie sa do projektu, v dôvodovej správe predloženej zastupiteľstvu bola uvedená kapacita štadióna cca 3000 krytých miest na sedenie.

Na prvú ligu nepostačujúci

Uvedená kapacita by stačila maximálne len na druhú ligu. Podľa novej smernice SFZ o infraštruktúre štadiónov z 2. apríla 2019 musí mať štadión na prvú ligu od sezóny 2021/22 kapacitu minimálne 4000 miest na sedenie, navyše musí byť v kategórii UEFA 3. Na druhú ligu bude potrebná kapacita 1500 miest a kategória UEFA 2.

Mesto momentálne robí prípravné práce. Odstránili sa lavičky, postupne zmiznú aj betóny, všetko je v gescii mestskej organizácie Mestské športové kluby. Podľa primátora mesta Karola Janasa (SMER-SD, SNS, SZ) by mali práce ukončiť ešte v tomto roku. SFZ v dôsledku koronakrízy predĺžil termín realizácie o rok. Mesto by chcelo napriek tomu ukončiť rekonštrukciu ešte v tomto roku.

Dráha neskôr

„Súčasťou rekonštrukcie bude aj obnova atletickej dráhy. Tá sa pravdepodobne nebude dať zrealizovať v tomto roku, pretože samotné tribúny nám zaberú tri až štyri mesiace. Dovtedy pripravíme stavebnú dokumentáciu pre atletickú dráhu a vysúťažíme realizátora,“ ozrejmil viceprimátor.

Futbalový klub v Považskej Bystrici oslávi tento rok storočnicu. V súčasnosti pôsobí pod Mestskými športovými klubmi a považskobystrickí muži hrajú v tretej lige. V predčasne ukončenej súťaži boli na druhom mieste, ale až s 9-bodovou stratou za prvou Myjavou.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Toto sú vizualizácie novej podoby považskobystrického štadióna.

Vizualizácie: Takto by mal vyzerať štadión v Považskej po rekonštrukcii
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM