Filip Chudý Rôzne

Považská pred prvou kosbou: Nedávne problémy s vysokou trávou vraj nenastanú

Považskobystričanom ešte zostali v pamäti problémy s kosením v našom meste, keď hlavne Rozkvet sa ocitol pod metrovou trávou. Ako to bude teraz?

Ilustračný obrázok k článku Považská pred prvou kosbou: Nedávne problémy s vysokou trávou vraj nenastanú
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatok kosenia v našom meste majú Mestské športové kluby Považská Bystrica vzhľadom na poveternostné podmienky predbežne naplánovaný na 23. apríla. Tento termín sa však s ohľadom na počasie môže zmeniť. Podľa harmonogramu by sa kosenie malo začať realizovať paralelne na sídliskách SNP a Rozkvet, postupovať sa priebežne bude na ďalšie sídliska. Celkovo majú MŠK naplánované na sídliskách štyri kosby, centrálna mestská zóna sa podľa vývoja počasia bude kosiť šesť až osemkrát. Tak o tom informovala hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Podľa slov riaditeľa MŠK Ľubomíra Kuboviča na jedno sídlisko predpokladajú dĺžku kosenia zhruba šesť týždňov. „Máme ukončenú súťaž na sídlisko SNP, kde víťazom je spoločnosť Megawaste. Mali sme vysúťažené aj sídlisko Rozkvet, kde vyhrala firma z Levíc, ale v pondelok 1. apríla zrazu odstúpila od realizácie zákazky, preto prišiel na rad druhý v poradí – Megawaste,“ vysvetlil Kubovič.

„Kosenie v ostatných častiach mesta, to znamená Jelšové, Stred, Lány, Dedovec, Strojárenská štvrť, pešia zóna, bude realizovať MŠK. Máme dostatočnú techniku a sme pripravení aj personálne, aby sme to zvládli vo vysokej kvalite a štandarde,“ vyjadril sa riaditeľ MŠK.

Ako je známe, pred dvoma rokmi boli veľké problémy na sídlisku Rozkvet, ktorý sa ocitol pod veľkou trávou (vid odkaz vyššie), ktorá bola vysoká aj cca 1,5 metra, keďže sa nestíhalo kosiť. „Tento rok sme v prvom rade oslovovali firmy, ktoré už poznáme a u ktorých je garancia kvality kosenia, aby sa predišlo problémom z minulosti. Taktiež sa zvýšil počet kosieb, teraz máme zazmluvnené až štyri, nemyslím, že by mali nastať nejaké problémy,“ doplnil Kubovič s tým, že komplikujú viaceré faktory, či už sú to odpadky na zelených plochách alebo odparkované vozidlá.

Kosenie v Považskej Bystrici by malo byť ukončené zhruba medzi 15. a 30. októbrom. Celková plocha trávnatých plôch určených na kosbu je podľa hovorkyne takmer 700 000 m², pričom MŠK majú vo svojej réžii zhruba polovicu. Mesto platí MŠK podľa zverejnenej zmluvy na stránke MŠK tento rok za údržbu zelene 740 000 € s DPH. Z toho na údržbu trávnikov ide 350 000 € (315 000 € na samotné kosenie). Podľa zverejnenej objednávky na stránke MŠK dostane Megawaste za prvú kosbu na Rozkvete 12 009,007 € bez DPH a za prvú kosbu na SNP 10 821,22 € bez DPH. Plánované sú štyri kosby.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Verme, že toto sa už naozaj nezopakuje

Považskobystričania sa sťažujú: Rozkvet zarastený trávou
26
Galéria
Zdroj: Andrej Péli

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM