Filip Chudý Rôzne

Považskobystričania z Dedovca sú proti pomenovaniu svojich ulíc: Trápia ich úplne iné problémy

Na považskobystrickom sídlisku Dedovec sa obyvatelia postavili proti pomenovaniu ulíc. Cez anketu však vyslovili iné priania, ktoré by chceli. Aké?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania z Dedovca sú proti pomenovaniu svojich ulíc: Trápia ich úplne iné problémy
Zdroj: Dnes24.sk

V apríli prebehla medzi obyvateľmi Dedovca I a II (ľavá strana tohto sídliska) anketa, ktorej cieľom bolo zistiť, či je záujem o pomenovanie ulíc, čo by zlepšilo orientáciu na sídlisku. V piatok 5. mája dopoludnia predsedníčka Výboru mestskej časti (VMČ) Lány Jana Veličová spolu s navrhovateľom a členom výboru Pavlom Smatanom otvorili a vybrali anketové lístky zo schránky nachádzajúcej sa na oplotení zberného dvora Dedovec.

Ako nám prezradila Jana Veličová, v schránke sa nachádzalo spolu 41 vyplnených anketových lístkov od obyvateľov sídliska Dedovec. Z nich 32 obyvateľov a majiteľov nehnuteľností nesúhlasilo s pomenovaním ulíc. „Ako hlavný dôvod uvádzali hlavne nutnú zmenu dokladov. Väčšina z nich sa však zhodla na názore, že orientácia v tejto lokalite je komplikovaná a navrhli riešenia ako napr. umiestnenie orientačnej tabule s očíslovaním domov pri zbernom dvore Dedovec,“ uviedla predsedníčka VMČ Lány s tým, že na ôsmich anketových lístkoch mali súhlas na pomenovanie ulíc a jeden lístok prišiel bez označenia.

„V procese pomenovania ulíc na Dedovci nebudeme pokračovať, keďže nebolo za to 60 % obyvateľov sídliska. Ale celá anketa mala pre nás význam, pretože keď sa aj v budúcnosti bude niečo podobné riešiť, bude sa o tom rozhodovať podobnou formou, aby sa samotní obyvatelia vyjadrili,“ povedala Veličová.

Tej sa ale podľa vlastných slov páčilo to, že vďaka tejto ankete získali cenné informácie, rady, pripomienky, požiadavky, kontakty, ale i povzbudenia od občanov Dedovca. „Mnohé požiadavky sme vedeli, keďže s občanmi komunikujeme. Ale niektoré boli pre nás nové, no niektoré sa nedajú riešiť. Napr. chodník vedľa vstupnej cesty, keďže pozemok vedľa nej je súkromný. To by sa muselo dohodnúť mesto so súkromníkom, čo je v najbližšej dobe asi nerealizovateľné. Ale detské ihrisko by sa mohlo vyriešiť už tento rok, keďže máme taký prísľub od mesta. Malo by sa to riešiť namaľovaním pôvodných komponentov, plus by mali pribudnúť dve zostavy. Verím, že tak aj bude,“ doplnila Veličová.

Požiadavky občanov Dedovca

Uvádzame niekoľko požiadaviek občanov Dedovca z anketových lístkov, ako nám ich poskytla predsedníčka VMČ Lány Jana Veličová.

  • parkovanie osobných automobilov pri nemocnici, vozidlá stoja na tzv. Dedoveckej ceste,
  • chýba chodník pre peších na hlavnej Dedoveckej ceste, smer od zberného dvora,
  • oprava poškodených komunikácií,
  • oprava detského ihriska Dedovec,
  • zhotovenie mapy s označením domov pre lepšiu orientáciu na sídlisku Dedovec, umiestnenie pri zbernom dvore,
  • oprava verejného osvetlenia na Dedovci.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská Bystrica sa deratizuje: Sídliská, ktoré sú najviac napadnuté hlodavcami!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM