Filip Chudý Hádzaná

Považskobystrická motyka vystrelila: Viera v zázrak priniesla víťazné emócie

Pozitívne nastavené hlavy dokážu veľké veci, čo potvrdili aj považskobystrickí hádzanári, ktorí si na veľkého favorita verili a senzácia bola na svete…

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická motyka vystrelila: Viera v zázrak priniesla víťazné emócie
13
Galéria
Zdroj: TASR

V nedeľnom finále Slovenského pohára v Košiciach sa zrodila senzácia, akú športové Slovensko dlho nezažilo. Veď keď v roku 2006 získali hádzanári MŠK Považská Bystrica double, muselo sa až 13 rokov čakať na to, kým niekto zosadí Tatran Prešov z trónu. Prešovčania totiž 12 rokov za sebou získali titul aj pohár, ale ich sériu preťali Považskobystri­čania, ktorí ich vo finále národného pohára porazili po výsledku 26:26 až v dramatickom sedemmetrovom rozstrele 6:5. Vedenie Tatrana síce podalo voči tomu protest, ale zrejme neskoro. Viac o celom prípade v odkaze nižšie.

To však neznižuje považskobystrickú radosť. „Ceníme si to maximálne. Po dlhoročnej nadvláde Prešova sa zisk tejto cennej trofeje rovná menšiemu zázraku, čo treba doceniť. Pohár ide do Považskej Bystrice, čo si užijeme,“ povedal tréner MŠK Václav Straka. Ten hneď v decembri krátko po žrebe záverečného turnaja Final 4 vyslovil myslienku (viď v odkaze nižšie), že určite máme šancu na to, aby sme pohár získali po finálovej výhre nad Prešovom.

„Viera bola základom úspechu. Odkedy som tu, tak dokážeme Prešov vlastne každý rok poraziť, alebo minimálne s ním remizovať. Preto sme verili tomu, že keď už je takýto systém pohára na jeden zápas, mohlo by to vyjsť práve vo finále. A ono to vyšlo,“ konštatoval považskobystrický tréner.

Ten vedie naše mužstvo od konca novembra 2013, pričom priznáva, že tento triumf je najväčším úspechom, aký bol dosiahnutý pod jeho vedením, keďže trofejí sa veľa na nezískava. Navyše to bude pamätné vďaka veľkej dráme v rozstrele. „To bolo pre divákov úplne úžasné. Ja som bol počas rozstrelu až neskutočne pokojný a veril som chalanom. Mali sme síce dva mečbaly, ktoré sme nepremenili, ale nikto z nás ani na sekundu nepochyboval, že by nás to mohlo zlomiť. Som strašne rád, že sme mohli zažiť také víťazné emócie, čo bude motor do ďalšej práce,“ doplnil Straka.

Hrdinom sedmičkového rozstrelu bol brankár Ladislav Kovačin, ktorý bol už pred finálovým turnajom optimistom v otázke možného zisku trofeje. „Motyka vystrelila a už som ju aj kúpil do autobusu… Ako som vám povedal v rozhovore počas minulého týždňa, čo ak motyka vystrelí… (pozn. viac v odkaze nižšie) Chalani si to prečítali a robili si zo mňa srandu, ale ona naozaj vystrelila. Lebo sme bojovali, dreli a viac túžili po tom pohári ako Prešovčania. Išli sme proste ako tím na úplné maximum. Aj keď nám niečo nevyšlo, išli sme ďalej, proste sme si nepripúšťali, že by sme to mohli prehrať,“ vyjadril sa brankár MŠK.

Považskobystričania sa držali počas rozstrelu za plecia, čím demonštrovali tímový duch. „Sedmičky sú plus pre brankára, lebo nemá čo stratiť. Navyše to bolo vyhrotené, keďže súperovi hráči boli pod veľkým tlakom, keďže oni museli. Počkal som si, čo urobia a vyšlo mi to. Bol to jeden z najemotívnejších zážitkov kariéry, hoci som bol už predtým aj majster a víťaz pohára. Takéto oslavy som zažil tiež vtedy, keď sme udržali tretiu ligu v Nemecku,“ dodal Kovačin.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Na tieto emócie sa je radosť pozerať znova a znova

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM