Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická škôlka zveľadila svoj areál: Pomôže to rozvoju detí, FOTO

Materská škola v našom meste dokončila projekt, ktorým prinesie deťom nové formy zážitkového učenia, ktoré by mali prehĺbiť ich vzťah k prírode.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická škôlka zveľadila svoj areál: Pomôže to rozvoju detí, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Materská škola A. Grznára 1444

Materská škola A. Grznára 1444 Považská Bystrica v piatok 27. septembra slávnostne spustila do užívania novú oddychovo-náučnú zónu. Informovala o tom riaditeľka škôlky Martina Rosíková s tým, že tým dokončili projekt Environmentálne cítenie pre všetkých – spoznaj zem cez dotyky.

„Zameraním našej materskej školy je aj podporovať u detí environmentálny spôsob životného štýlu. Využívame na to rozmanité formy zážitkového učenia tak, aby významne prispievali k dosiahnutiu pozitívnych zmien v chápaní, konaní a postojoch voči životnému prostrediu,“ povedala Rosíková.

Podľa jej slov sa aktivity na pomoc a ochranu prírode prelínajú celým ich školským a mimoškolským životom. „Zážitkové učenie pokladáme za najúčinnejšiu cestu k rozvíjaniu emocionality dieťaťa v prostredí materskej školy, preto sme mali zámer vytvoriť pocitový chodník s využitím rôznych prírodnín. Pocitový chodník je ďalším prvkom, ktorým chceme obohatiť náš areál a dopriať našim deťom a ich rodičom nové zážitky,“ konštatovala riaditeľka škôlky.

Ako ďalej uviedla, chceli im tak umožniť skúsiť, aké pocity vyvoláva v človeku, keď sa bosý prejde po piesku, či smrekových šiškách, alebo aký chladný je kameň, či ako vie drevo zohrievať. „Chôdza po chodníku bude podporovať u detí zdravý životný štýl, ktorý rozvíja fyzické i psychické zdravie, lebo chôdza po chodníku posilňuje aj svaly klenby chodidla, čo je významné v boji proti plochej nohe. Dôležitosť spojenia citu a poznatkov nám pomôže vyrovnať sa s požiadavkami na zlepšenie prostredia, v ktorom žijeme a rozvíjať si environmentálne cítenie,“ doplnila Rosíková.

Pôsobením environmentálnej výchovy sa u dieťaťa podľa jej slov rozvíja emocionálny vzťah k prírode, k zodpovednosti za svoje konanie, dokáže vnímať krásy prírody, rozvíja sa zmyslové vnímanie, motorické zručnosti a pracovné návyky potrebné pri ochrane prírody a životného prostredia .

Pocitovým chodníkom podľa Rosíkovej zrealizovali oddychovo-náučnú zónu pre deti a ich rodičov, pre aktívny oddych spojený s prírodou a s jej poznávaním. „Takto nenásilne umožníme vytváranie základov zodpovedného vzťahu detí k životnému prostrediu. Na informačnej tabuli si deti môžu pozrieť z akých prírodnín je chodník vytvorený, ale aj aké dreviny a rastliny sa nachádzajú na celom školskom dvore,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto to vyzerá.

Pocitový chodník na MŠ A. Grznára 1444: Takto to na ňom vyzerá
3
Galéria
Zdroj: Materská škola A. Grznára 1444
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM