Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická SOŠ je komplexnou školou: Čo ponúka svojim žiakom?

Podľa slov riaditeľa SOŠ v Považskej Bystrici je táto škola jedinou komplexnou v našom regióne. Prečo klesá záujem o študovanie na nej?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická SOŠ je komplexnou školou: Čo ponúka svojim žiakom?
Zdroj: TASR

Podobne ako ostatné odborné školy na Slovensku, aj SOŠ v Považskej Bystrici bojuje o nových žiakov. Klesajúci záujem je hlavne o stavbárske profesie. „Najmä v pohľade rodičov, výchovných poradcov, ale i detí stále pretrvávajú predsudky, že murárska profesia je o ručnom miešaní betónu, malty. V súčasnej dobe je to o úplne iných technológiách, ktoré výrazne uľahčujú práce a nie je to také náročné. Žiaľ, týchto chlapcov je čím ďalej, tým menej. Na strednom Považí je v popredí strojárstvo, a tak stavební odborníci nieže budú chýbať, ale už aj chýbajú,“ zdôraznil Ján Kunovský, riaditeľ považskobystric­kej SOŠ.

Nových žiakov sa snažia do SOŠ v Považskej Bystrici pritiahnuť rôznymi spôsobmi. Organizujú dni otvorených dverí, v škole zriadili tvorivé dielne pre žiakov základných škôl, v ktorých robia rôzne práce s drevom, plechom, sadrokartónom.

„Jedným z benefitov pre nových žiakov je možnosť urobiť si vodičský preukaz priamo v našej škole. Pred rokom sme zriadili školskú autoškolu, kde žiaci majú možnosť za výrazne zvýhodnených podmienok získať vodičský preukaz. Je to veľmi zaujímavé, máme už niekoľko absolventov. V dnešnej dobe je výhodné vlastniť vodičské oprávnenie už keď žiak skončí školu,“ doplnil Kunovský.

SOŠ Považská Bystrica je podľa riaditeľa jedinou komplexnou školou v regióne. „Máme priestory na teoretické vyučovanie, praktické vyučovanie, máme kuchyňu a školskú jedáleň, kde sa denne pripraví a vydá strava pre 700 žiakov našej školy, susednej strednej priemyselnej školy a pre verejnosť. Máme veľkú a dobre vybavenú telocvičňu s posilňovňou a plne vyťažený školský internát, ktorý využívajú na ubytovanie aj žiaci ostatných škôl z regiónu. Internát slúži v letných mesiacoch aj ako turistická ubytovňa,“ uzavrel riaditeľ s tým, že škola je aj vďaka spolupráci s rôznymi firmami vybavená najmodernejšou výpočtovou technikou, k dispozícii je wifi pripojenie a v každej triede je projektor s počítačom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Upriamili sa aj na výsledky žiakov a pozrite: Považskobystrická škola v TOP 3!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM