Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považský hrad ukáže kultúrne dedičstvo: Atraktívny PROGRAM priamo na ňom

Považská Bystrica je súčasťou dní európskeho kultúrneho dedičstva. Pri tejto príležitosti sa na našom hrade bud konať zaujímavé podujatie. Čo ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Považský hrad ukáže kultúrne dedičstvo: Atraktívny PROGRAM priamo na ňom
Zdroj: TASR

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú významným celoeurópskym podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Podujatie sa koná každý rok v mesiaci september v 49 štátoch Európy. Ich súčasťou bude aj Považská Bystrica, pričom v duchu tohtoročnej témy „Pamiatky a príroda: krajina možností“ sa podujatie u nás uskutoční na Považskom hrade v nedeľu 17. septembra od 14:00. DEKD sa v našom meste konali aj v minulých rokoch v iných formách, teraz vôbec premiérovo budú samostatne na zrekonštruovanom Považskom hrade.

Počas celého podujatia budú prebiehať tvorivé a prírodovedné aktivity pre deti pod taktovkou Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. V programe sú aj dve divadelné vystúpenia v podaní Divadla pod balkónom. Predstavenie „Soľ nad zlato“ je určené aj pre starších návštevníkov, hra „Gašparko a radca z pekla“ je zas hlavne pre mladšie ročníky, ide o klasické marionetové divadlo. O sokoliarske ukážky sa postará klub FALCONARII z nášho mesta. „Snažili sme sa program zostaviť tak, aby bol zaujímavý pre všetky ročníky a každá veková skupina si prišla na svoje,“ povedala Michaela Hulková z oddelenia kultúry a medzinárodnej spolupráce považskobystrickej radnice.

„Považský hrad vo vynovenej podobe je veľkým lákadlom. Aj v bežný pracovný deň tam stretnete veľa ľudí, o čom sme sa osobne presvedčili, keď sme na ňom boli robiť prípravy na toto podujatie. To by teda mohlo prilákať ďalších záujemcov a celkovo by mohla prísť pekná návšteva,“ konštatovala Hulková.

Tá ďalej potvrdila, že vstup je voľný, ale zároveň na vlastné riziko, keďže podujatie je v areáli hradu, ktorý je stále v rekonštrukcii. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie ruší. „Počasie je síce premenlivé, ale podľa mňa, ak bude prípadne iba mrholiť, resp. budú iba slabé prehánky, podujatie sa rušiť nebude,“ vyjadrila sa členka organizačného tímu s tým, že o prípadnom zrušení podujatia budú včas informovať na facebookovej stránke mesta.

Tvorivé aktivity pre deti ponúknu drôtovanie drobných dekoratívnych šperkov, výrobu papierovej darčekovej tašky s tematikou hradu, maľovanky s hradnou tematikou či tvorbu papierového ježka dotvoreného prírodnými materiálmi. Medzi prírodovednými aktivitami pre deti budú osemsmerovky, tajničky, maľovanky zamerané na liečivé rastliny a živočíchy, identifikácia stromov na základe kôry a listov a dekorácia kameňa z prírodných hmôt.

Program DEKD na Považskom hrade

  • 14:00 – 19:00 Tvorivé a prírodovedné aktivity pre deti (Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici)
  • 14:00 – 15:00 Divadlo pod balkónom – „Soľ nad zlato“
  • 15:15 – 15:45 Sokoliari FALCONARII – ukážky sokoliarskeho u­menia
  • 16:00 – 17:00 Divadlo pod balkónom – „Gašparko a radca z pekla“
  • 17:15 – 17:45 Sokoliari FALCONARII – ukážky sokoliarskeho u­menia

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Sezóna na kúpalisku ukončená: Kedy by sa mala otvárať plaváreň v Považskej?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM