Filip Chudý Samospráva

Primátor Janas sa vzdáva časti platu: Ako sa peniaze využijú?

Koronavírus dáva zabrať aj ekonomike. Reagujú na to aj primátori jednotlivých samospráv. Pridal sa aj považskobystrický.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Janas sa vzdáva časti platu: Ako sa peniaze využijú?
Zdroj: Dnes24.sk

Niektorí primátori si dali znížiť plat už koncom minulého roka, keďže očakávali z hľadiska ekonomiky ťažký rok 2020 (napr. Pavel Halabrín z Myjavy), ďalší to zas vo veľkom robia v súčasnej kríze, ktorú spôsobil koronavírus. Medzi nich sa najnovšie zaradil aj považskobystrický primátor Karol Janas (SMER-SD, SNS, SZ).

Základ

„Počas tohto ťažkého obdobia bude hlava nášho mesta poberať len základný plat,“ informoval sekretariát primátora.

Ten ďalej uviedol, že celý ten rozdiel bude venovaný na pomoc ľuďom, ktorých korona kríza zasiahla. „Časť pôjde nemocnici na nákup ochranných prostriedkov a časť poputuje po dohode s riaditeľom nemocnice Igorom Steinerom na podporu rodín so zdravotne hendikepovanými deťmi, ktoré sa ocitli teraz ešte v zložitejšej situácii ako za normálnych okolností,“ oznámil primátor.

Plat sa mu zvýšil

Treba však uviesť, že primátorovi sa nedávno mesačný plat zvýšil. Ako uvádza Štatistický úrad SR, priemerná mesačná mzda v hospodárstve SR je totiž po novom 1092 eur, predtým bola vo výške 1013 eur. Zákonný vzorec na výpočet základného platu primátora je: priemerná mesačná mzda (aktuálne 1092 eur, pozn.) x koeficient veľkosti mesta (pre Považskú Bystricu 3,21, pozn.), čiže 1092 × 3,21 = 3506 eur.

Plus k tomu mal Janas navýšenie 50 % (max je 60 %, pozn.), ktoré mu odklepli poslanci hneď na prvom zastupiteľstve po voľbách. Jeho nový plat teda je 5258 eur (predtým 4878 eur, pozn.). Keďže však má počas korona krízy podľa vlastných slov poberať len základný plat (3506 eur), rozdiel, ktorý by mal ísť na pomoc, je potom vo výške 1752 eur.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM