Filip Chudý Basketbal

Smutné správy z považskobystrického športu: Seniorský basketbal nateraz skončil

Šport prináša aj nepríjemné okamihy, pričom jeden taký vznikol aj v Považskej Bystrici. Náš tím mužov pod deravými košmi nateraz skončil. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Smutné správy z považskobystrického športu: Seniorský basketbal nateraz skončil
Zdroj: Dnes24.sk

Považskobystrickí basketbalisti obsadili tretie miesto v minulej sezóne druhej najvyššej súťaži mužov, no hlavne sa zviditeľnili v Slovenskom pohári, v ktorom sa vďaka postupu na záverečný turnaj Final Eight dostali medzi osem najlepších slovenských klubov. „Ak započítame aj Slovenský pohár, potom toto bola najúspešnejšia sezóna pre náš klub, čo sa týka mužov. Veď v prvej lige sme boli vyššie iba raz,“ povedal nám v máji vtedajší tréner klubu Peter Torda. No ten sa krátko na to stal trénerom extraligovej Handlovej, pričom postupne začali prenikať zo zákulisia aj ďalšie informácie, ktoré neveštili nič dobré.

Všetko sa spečatilo v minulých týždňoch, keď prvý tím basketbalistov IMC Slovakia Považská Bystrica nielenže nezažal sezónu, ale nenájdeme ho prihlásený ani v žiadnej súťaži. Preto sme vedenie klubu požiadali o vyjadrenie, čo bol dôvod toho, že tím mužov v tejto sezóne neúčinkuje v basketbalových súťažiach. „Od vzniku klubu sa prioritne zameriavame na mládež. Družstvo mužov bolo vždy akýmsi bonusom pri fungovaní nášho mládežníckeho klubu. Organizácia a fungovanie mužského družstva je nesmierne náročné, a tak aj dôvodov neprihlásenia bolo viacero,“ uviedlo v stanovisku vedenie BK Považská Bystrica.

„Klub je od svojho vzniku financovaný len jedným sponzorom, doteraz sa nám nepodarilo zaangažovať iný subjekt. Aktuálne prechádzame zmenou, ktorá viac zapája rodičov a Slovenskú basketbalovú asociáciu,“ odpovedalo vedenie klubu na otázku, či dôvodom mohli byť aj financie. A či hľadali pomoc aj na meste alebo u iných sponzorov.

Pritom zo športového hľadiska mohli považskobystrickí basketbalisti v tejto sezóne teoreticky hrať aj extraligu, keďže tretie miesto z minulej sezóny prvej ligy a celkový vývoj v mužskom basketbale na Slovensku poskytoval takúto možnosť. No realita je iná. Viacerí naši hráči odišli po vzniknutej situácii hrať hlavne do Žiliny. Pritom ak by bol tím mužov doplnený juniormi, ako napr. v minulej sezóne, hráčov na zloženie tímu mohlo byť dosť. „Pre túto cestu sme sa v tejto sezóne nerozhodli. Hráčom, ktorí mali záujem pokračovať v iných kluboch sme to umožnili,“ vyjadrilo sa vedenie k tejto možnosti.

Na otázku, či plánujete tím mužov v budúcnosti obnoviť, odpovedalo nasledovne: „V budúcnosti je všetko otvorené, no našou prioritou ostáva naďalej mládež. V súčasnosti máme päť družstiev v súťažiach a prípravku. V práci s mládežou plánujeme pokračovať aj naďalej.“ Návrat seniorského basketbalu do Považskej Bystrice je tak nateraz otázny. No v minulosti sa po niekoľkoročnej pauze dokázal vrátiť, bolo to v sezóne 2001/02, tak je to uvedené v histórii na klubovej stránke.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM