Rôzne

Taká bola stará Považská Bystrica: Sme zrejme jediní v bývalom Československu…

Lokálpatriot Milan Belás vydáva sedemnástu publikáciu o Považskej Bystrici. Je na ne zachytený kus histórie nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Taká bola stará Považská Bystrica: Sme zrejme jediní v bývalom Československu…
Zdroj: TASR

Takmer 800 historických fotografií ulíc, významných budov, objektov a sakrálnych pamiatok Považskej Bystrice prinesie 555-stranová publikácia Taká bola stará Považská Bystrica. Vyjde v polovici decembra v limitovanom náklade 500 kusov. Jej autorom je považskobystrický lokálpatriot Milan Belás.

„Nie som fotograf, nikdy som nefotil, ale poznal som všetkých považskobystrických fotografov a vždy som s nimi dobre vychádzal. Chceli, aby sa ich fotografie zachovali aj pre budúce generácie, a tak som fotografie od nich kúpil a teraz aj vydal knižne,“ povedal Belás.

Ako dodal, veľa starých fotografií Považskej Bystrice koluje na sociálnych sieťach, no väčšina najmä mladších ľudí nevie, čo zachytávajú. „Chcel som to tak trochu spresniť a vydať knihu, ktorá by Považskobystričanom niečo povedala – starým i mladým. Ak teda aj niekto má doma historickú fotografiu a nevie, čo na nej je, v knihe všetko nájde aj s popisom,“ priblížil Belás.

Knihu rozdelil do troch kapitol. Kapitola Považskobystrické ulice zachytáva historickú podobu mesta, 80 percent starých ulíc už v Považskej Bystrici neexistuje. Druhá kapitola Významné domy a objekty predstavuje budovy, ktoré dnes už neexistujú, prípadne slúžia inému účelu. Unikátnymi sú podľa Belása aj fotografie bývalých objektov ako futbalové ihrisko, športový areál Slavojka či staré škvarové ihrisko alebo letisko a lodenica. Treťou kapitolou publikácie sú Sakrálne pamiatky – kostoly, veže, sochy, kríže, kaplnky a cintoríny.

„Považská Bystrica je jediným mestom na Slovensku, a asi aj v bývalom Československu, ktoré prešlo výraznou premenou. A tá nebola spôsobená vojnou. Považská Bystrica nebola zbombardovaná, jednoducho to všetko staré sa zbúralo a nahradilo sa to novým, moderným,“ zdôraznil lokálpatriot.

Kniha Taká bola stará Považská Bystrica je Belásovou 17 publikáciou o Považskej Bystrici. Prvým jeho dielom bola kniha Sláva a úpadok hradu Bystrica z roku 1996. Ďalšie diela venoval považskobystrickej pošte, fontánam, medailám a plaketám, ale aj šiestim významným považskobystrickým maliarom – Alojzovi Viliamovi Fábrymu, I. W. Kráľovi, Zuzane Vaňousovej, mímovi a maliarovi Milanovi Sládkovi, Jánovi Rojkovi a Zuzane Bobovskej.

Autor sa najmä v posledných rokoch snaží vydať jednu knihu ročne, a tak v posledných rokoch vznikli diela ako Priehrada mládeže Nosice, Historické motocykle Považskej Bystrice, Židia v Považskej Bystrici. V minulom roku vydal Belás unikátnu publikáciu 100 rokov Československa, ktorá ako jediná sa netýka výhradne Považskej Bystrice. Predstavuje pohľadnice, kresby, plagáty a iné písomnosti súvisiace so storočnou históriou spoločného štátu.

Zaujímavosťou je, že ani jedna z Belásových publikácií nekončí na pultoch kníhkupectiev. Časť nákladu si väčšinou objedná mesto, druhú časť si autor nechá pre priateľov a známych. „Do predaja nejde v podstate takmer nič. Minimálna časť nákladu, možno päť percent, býva k dispozícii v turistickej informačnej kancelárii, ostatné sa rozchytajú v krátkom čase po vydaní,“ doplnil Belás s tým, že najmä v posledných rokoch musel pre veľký záujem robiť dotlač niektorých publikácií.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Zopár foto z histórie Považských strojární

Považské strojárne na FOTO: Takto vznikali a vyzerali
11
Galéria
Zdroj: Historická Považská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM