Rôzne

Tradičné domanižské kraslice: Aké je tajomstvo ich výroby?

Veľkonočné sviatky sa spájanú aj s kraslicami. Tie z Domaniže sú špecifické. Akým spôsobom sa tvoria?

Ilustračný obrázok k článku Tradičné domanižské kraslice: Aké je tajomstvo ich výroby?
6
Galéria
Foto: Lubie Sutton / Zdroj: Vlastivedné múzeum

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pokračuje prostredníctvom kampane Čaro predmetu v online propagácii svojho zbierkového fondu. „V týchto mesiacoch, v čase epidémie koronavírusu, sa kampaň ukázala ako zvlášť vhodná na prezentáciu múzejných pokladov,“ povedala jeho riaditeľka Petronela Rágulová.

Píšu sa

Ako sme vás už informovali, zbierkovým predmetom mesiaca apríl 2020 sú tradičné domanižské kraslice od majsterky ľudovoumeleckej výroby Štefánie Dudákovej. Jednou z jej nasledovníčok je Soňa Belokostolská z Považskej Bystrice, ktorá osvojenú techniku batikovania priblížila nasledovne:

Tradičné domanižské kraslice sa nemaľujú, ale „píšu“ včelím voskom a parafínom. Zmes sa zohrieva v kahanci alebo plechovej nádobke nad ohňom a na povrch vajíčka sa nanáša pisárkou. Pisárka je tenká kovová trubička, ktorá je nasadená na drevenej paličke. Technika sa volá batikovanie.

Farby

Vosk sa neodstraňuje, ale dokresľujú sa ďalšie ornamenty a vajíčko sa ponorí buď do sýtejšej farby alebo do takej, ktorá tú prvú prekryje. Postup možno opakovať viac ráz. Takto sa dajú vytvoriť aj kraslice farbené až siedmimi farbami. Postupne sa farbia od svetlejších odtieňov k tmavším, od žltej farby cez oranžovú, tehlovú, červenú, hnedú, zelenú, modrú, fialovú až po tmavomodrú.

Tradične sa kraslice farbili jedine prírodnými farbami získanými z rastlín. Dnes sa používajú anilínové farby, čím sa farebná škála rozšírila napríklad o tyrkysovú. No i tak sa farebnosť batikovaných kraslíc obmedzuje na niekoľko spomínaných základných farieb.

Každá má názov

Vosk sa pri jednofarebných aj viacfarebných postupoch odstráni až nakoniec. Otvory na výduvku zalepené voskom sa prepichnú, vajíčko sa nahreje, čím sa uvoľní vosk, a handričkou sa kraslica vyleští. Takto sa farebné vrstvy jednak chránia, jednak získajú lesk, ktorý ich farebnosť ešte zvýrazní.

Každá kraslica má svoj názov. Poznáme názvy: čečinka, hrable, zabudnutá, veľká koscelačka, malá koscelačka, srdiečko, slniečko, malý pavúk, veľký pavúk, listnáček, malá cagaňa, veľká cagaňa, paprsková, hlavača, strela, hviezda mašličková, hviezda čečinková, pavúčik čečinkový, veľký listnáč, motýľ a iné.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si aj niečo z tvorby Soni Belokostolskej.

Kraslice podľa vzoru z Domaniže: Tvorba Soni Belokostolskej
6
Galéria
Zdroj: Soňa Belokostolská

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM