Filip Chudý Šport Iné športy

Úspech na európskom vrchole: Rekordná Považskobystričanka Nikol (16)

Na majstrovstvách Európy juniorov v ruskej Kazani sa hneď v úvodný deň darilo mladej plavkyni z nášho mesta. Dva rekordy v krátkom čase.

Ilustračný obrázok k článku Úspech na európskom vrchole: Rekordná Považskobystričanka Nikol (16)
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská plavkyňa Nikoleta Trníková prekonala v prvý deň (3. júla) na majstrovstvách Európy juniorov v ruskej Kazani vlastný juniorský aj seniorský národný rekord v disciplíne 400 m polohové preteky. V dopoludňajšej rozplavbe obsadila časom 4:50,53 min tretie miesto, za najlepšou Fleryou Colbertovou zaostala o 3,04 sekundy. Trníková sa prebojovala do popoludňajšieho finále, ktoré bolo na programe o 17.14 h nášho času.

Vo finále svoj čas z rozplavby ešte zlepšila a zaplávala tak dva národné rekordy v priebehu len približne siedmich hodín. Trníkovej nový slovenský rekord má hodnotu 4:50,29 min. Tento čas jej priniesol vo finále ME juniorov siedme miesto.

Ešte stále len 16-ročná plavkyňa z Považskej Teplej, ktorá je členka Považskobystrického plaveckého oddielu (PBPO) a tiež Národného športového centra, sa stala držiteľkou slovenského seniorského rekordu na 400 m polohové preteky koncom apríla 2019. Vtedy prekonala časom 4:52,28 min dovtedajší rekord legendárnej Martiny Moravcovej, ktorý platil takmer 21 rokov. V stredu 3. júla ho ešte dvakrát vylepšila.

Trníková nedávno tiež zaplávala ako prvá slovenská plavkyňa B-limit na olympijské hry 2020 v Tokiu. Ale bolo to na 200 m prsia časom 2:28,45 min. Jej najsilnejšie disciplíny sú pritom 200 a 400 m polohové preteky. Na kratšej polohovke je olympijský B-limit 2:16,54 min, na dlhej má hodnotu 4:46,89 min.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Toto povedala Nikoleta a jej tréner po prekonaní Moravcovej rekordu.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM