Filip Chudý Kultúra

Už pred Vianocami možno hodovať: Aký PROGRAM sa chystá v okrese Považská?

V Považskobystrickom okrese to už pomaly začína žiť Vianocami, ale ak chcete hodovať, nemusíme čakať až na ne. Veď pozrite.dnes

Ilustračný obrázok k článku Už pred Vianocami možno hodovať: Aký PROGRAM sa chystá v okrese Považská?
Zdroj: Obec Papradno

Blíži sa adventné obdobie, s čím sa bude stupňovať aj vianočná atmosféra. Jednotlivé obce v Považskobys­trickom okrese si pripravujú svoje predvianočné akcie. Napríklad už v nedeľu 2. decembra od 14:00 prebehne v Domaniži rozsvietenie vianočného stromčeka spojené s vianočnými trhmi. A od 15:30 príde aj Mikuláš s čertmi. Najväčšia obec nášho okresu ale bude hodovať ešte o deň skôr. V Papradne totiž už v sobotu 1. decembra prebehne kultúrne podujatie s názvom Ondrejovské hody, ktoré je spojené so zabíjačkou.

„V doobedňajších hodinách sa návštevníci môžu tešiť na tradičnú zabíjačku, kde hlavnú úlohu bude hrať prasa, ktoré bude spracované tradičným spôsobom, ktorý je typický najmä pre oblasť Papradna a divácky veľmi atraktívny,“ prezradila Zuzana Burdejová, samostatná odborná referentka pre samosprávu obce Papradno.

Ako ďalej uviedla, návštevníci rozhodne neodídu s prázdnym žalúdkom, pretože zabíjačkové špeciality, guláš z diviny či koláče od domácich gazdiniek nebudú ani tento rok chýbať. „O dobrú náladu sa postará Lieskovanka. Neoddeliteľnou súčasťou tejto časti hodov je aj tombola, vyhlásenie výsledkov výstavy ovocia a zeleniny a aj benefičná zbierka. O 14:15 sa môžu návštevníci, ale aj domáci, zapojiť do sprievodu smerujúceho do Kostola sv. Ondreja, kde môžu nechať svoju dušu pookriať,“ doplnila.

Po slávnostnej svätej omši bude v kinosále kultúrneho domu o 16:00 kultúrny program, kde sa predstavia talentované deti z DFSk Podžiaranček, FS Nadšenci, ktorí účinkovali v Zem spieva, Mirka Miškechová a folklórna skupina Podžiaran, ktorá každoročne pripravuje originálny, nápaditý a aj vtipný program. Informovala Burdejová.

Súčasťou kultúrneho programu bude aj uvedenie do života knihy Štefana Meliša –Šarkania diera a odovzdanie ceny starostu obce a verejného uznania za zásluhy. „Na záver sa bude žrebovať druhá časť tomboly. Okrem toho bude od 10:00 – 16:00 v základnej škole výstava fotografií súčasného Papradna,“ dodala samostatná odborná referentka pre samosprávu obce Papradno.

Program Ondrejovských hodov v Papradne

  • od 8:30 Obecná zabíjačka a predajné stánky (pri obecnom úrade) – o dobrú náladu sa postará dychová hudba
  • 10:00 – 16:00 Výstava fotografií súčasného Papradna
  • 12:00 Prvé žrebovanie tomboly (amfiteáter)
  • 14:15 Sprievod od kultúrneho domu do kostola
  • 14:30 Slávnostná svätá omša
  • 16:00 Kultúrny program (kinosála kultúrneho domu)
  • 21:00 Tanečná zábava – hrá skupina RABAKA

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM