Filip Chudý Rôzne

V mestských častiach Považskej rastie kanalizácia: Kde je to najzložitejšie?

V troch považskobystrických mestských častiach riešia novú kanalizáciu. V prvej dorábajú, v druhej začínajú a v tretej to bude zložitejšie...

Ilustračný obrázok k článku V mestských častiach Považskej rastie kanalizácia: Kde je to najzložitejšie?
Zdroj: TASR

Dolný Moštenec sa dočkal odkanalizovania takmer všetkých svojich ulíc. Spolu s Horným Moštencom a Považskou Teplou patril k posledným mestským častiam nášho mesta, ktoré nedisponujú kanalizáciou. „Aktuálne sa začína realizovať kanalizácia už aj v Hornom Moštenci a v budúcom roku by sa mala spraviť aj posledná mestská časť v poradí – Považská Teplá. V Dolnom Moštenci sa aktuálne rieši asfaltovanie zasiahnutých plôch,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Mestský poslanec za Dolný Moštenec Peter Zvak prezradil, že začalo sa úsekom pri dome kultúry, odkiaľ sa kanalizácia ťahá až k cintorínu.

V minulosti sa v súvislosti s vybudovaním kanalizácie v našom meste skloňovali eurofondy. Tie však podľa slov hovorkyne Považská Bystrica na základe stanovených kritérií nemala možnosť využiť, keďže bola odkanalizovaná na 93 percent, pričom mohla o ne žiadať len vtedy, ak by bola odkanalizovaná do 80 percent. „Napriek tomu, že sa v minulosti bývalé vedenia mesta pokúšalo o získanie eurofondov, bolo to úplne nereálne. Potom ešte skúšali taký spôsob, že sa tam prirátali aj prípojky v priemyselnej zóne, ale keďže kanalizácia sa robí pre obyvateľov, ak by na to prišla kontrola z Európskej únie, tak mesto by muselo vrátiť všetky finančné prostriedky, čo by bola katastrofa,“ povedal primátor Karol Janas.

„Preto sme sa radšej dohodli s Považskou vodárenskou spoločnosťou (PVS). Projekt budovania kanalizácie v jednotlivých mestských častiach preto počíta so združenými finančnými prostriedkami. Ani PVS, ani mesto by si takúto veľkú investíciu nemohli samé dovoliť. Preto sme sa dohodli na spolufinancovaní a gro prác na seba prevzala PVS, kde je mesto najväčší akcionár,“ uviedol primátor.

Mesto sa podľa jeho slov spolupodieľalo na projektových prácach a na asfaltovaní. „Dohoda je taká, že zemné práce a osadenie kanalizácie vykonáva PVS, potom následne mesto prikročí k asfaltovaniu. Čo sa týka kanalizácie, v Dolnom Moštenci nám zostali ešte dve ulice, ktoré sa v prípade dostatku finančných prostriedkov zrealizujú koncom roka. Teraz bude nasledovať Horný Moštenec, kde máme trošku zložité technické riešenia, ale sme dohodnutí, že tento rok by sa urobila celá táto mestská časť,“ konštatoval Janas.

Ten ďalej uviedol, že v budúcnosti by celý tento projekt chceli dotiahnuť do konca spoločne s Považskou Teplou, kde bude situácia najzložitejšia. „Pôvodný projekt bude totiž potrebné úplne prerobiť, pretože nepočítal s rekonštrukciou železničnej trate, ktorá sa momentálne modernizuje a taktiež nepočítal so všetkými prácami, ktoré boli urobené na diaľnici. Projekt je preto momentálne v procese aktualizácie,“ vysvetlil primátor mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM