Filip Chudý Rôzne

V Považskej Bystrici sa chystajú na OMIKRON vlnu: Zvládneme to, tvrdí nemocnica

Na Slovensku pomaly začína prevládať koronavírusový variant omikron. Nemocnica očakáva nárast hospitalizácií, ale nemajú obavy.

Ilustračný obrázok k článku V Považskej Bystrici sa chystajú na OMIKRON vlnu: Zvládneme to, tvrdí nemocnica
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR/AP

Vlna variantu omikron v krajine postupne silnie. V stredu to po rokovaní vlády uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO).

Krízové štáby

Minister uistil, že pandemickú situáciu v súvislosti s variantom omikron pozorne sledujú. Variant už podľa jeho slov začal v krajine prevládať. „Zatiaľ nie je nápor na nemocnice, ale pripravujeme sa na tlak v testovaní aj na prípravu triážnych stanov,“ spresnil minister. Zatiaľ ale nevydali pokyn na vytvorenie triážnych stanov.

Podľa námestníčky pre ošetrovateľstvo Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica Jany Lunákovej musia byť pripravení na omikron vlnu. „Má byť prudká a rýchla, ale aj rýchlo sa končiaca. S personálom sme na to nachystaní. Krízové štáby máme podľa potreby, a to jeden až dvakrát týždenne,“ ozrejmila.

Viac správ zo Slovenska

Doma sa dá vyliečiť

Podľa jej slov sa situácia v považskobys­trickej nemocnici po tretej vlne už stabilizovala na prelome rokov. „Z delta vlny máme hospitalizovaných pacientov v udržateľnom množstve, preto omikron vlnu musíme zvládnuť s naším personálom,“ pripojila s tým, že majú pripravené dva tímy, ak by dochádzalo k výpadkom personálu.

NsP Považská Bystrica má aktuálne najviac hospitalizovaných pacientov s koronavírusom v Trenčianskom kraji, čo si námestníčka pre ošetrovateľstvo vysvetľuje vyššou pozitivitou v našom regióne. „Pozitivita je však hlavne v mladšom veku, čo je zvládnuteľné pri liečbe v domácom prostredí. Je tu ale predpoklad, že počas budúceho týždňa môžeme pocítiť nárast hospitalizácií,“ dodala Lunáková.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM