Filip Chudý Rôzne

V Považskej sa stavajú byty za milióny eur: Budú mestské alebo súkromné?

V našom meste rastú nové bytovky, ktoré ponúknu desiatky bytov. Ale ešte nie je jasné, kto ich bude nakoniec vlastniť. Čo o tom rozhodne?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej sa stavajú byty za milióny eur: Budú mestské alebo súkromné?
Zdroj: TASR

Považskobystrická Strojárenská štvrť žije stavebným ruchom. Okrem demolácie komína a kongresovej haly sa tu realizuje aj výstavba dvoch bytových domov, svoju podobu menia taktiež staré internáty.

Čítajte tiež: Posledné zbohom bystrickému strašiaku: FOTO a VIDEO z búrania

V meste sa v posledných rokoch bytová výstavba významným spôsobom nerealizovala, keďže podľa slov hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej mestský úrad neevidoval väčšie množstvo žiadostí na pridelenie mestských nájomných bytov a taktiež bol dostatok bytov aj v ponukách realitných kancelárií. „Situácia sa zmenila približne pred dvoma rokmi, keď jedna spoločnosť začala budovať bytový dom pri športovej hale. Išlo o prvotný impulz, ktorý rozhýbal bytovú výstavbu v Považskej Bystrici a na radnicu prišli ďalšie požiadavky súkromných spoločností pre vybudovanie bytových domov,“ prezradila Kováčiková. Dva z nich rastú v blízkosti futbalového štadióna. Jedna bytovka vzniká z bývalých internátov v Strojárenskej štvrti.

Bytovky pri futbalovom štadióne

Na konci marca mestskí poslanci schválili uzatvorenie memoranda mesta s jednou akciou spoločnosťou.„Tá prejavila záujem zrealizovať výstavbu dvoch bytových domov so 44 bytovými jednotkami v areáli futbalového štadióna. Spoločnosť sa v zmysle memoranda zaviazala zrealizovať výstavbu bytového domu a technickej infraštruktúry na území mesta a jeho kolaudáciu v lehote do 31. augusta 2017 a následne predať bytový dom a pozemky riadnou kúpnou zmluvou v prospech Mesta Považská Bystrica,“ informovala mestská hovorkyňa.

„Mesto sa v zmysle memoranda zaviazalo v prípade splnenia všetkých podmienok kúpiť existujúci skolaudovaný bytový dom za kúpnu cenu spolu 2 588 823,56 €. Záväzok uzatvoriť riadnu kúpnu zmluvu vznikne mestu len za splnenia podmienky, že získa finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB),“ povedala Iveta Kováčiková.

Možný predaj pozemku

V prípade, že v lehote do 31. januára 2018 nedôjde k uzatvoreniu riadnej kúpnej zmluvy, môže podľa slov mestskej hovorkyne spoločnosť vyzvať mesto na uzatvorenie kúpnej zmluvy, ktorej predmetom bude prevod vlastníckeho práva k časti pozemku nachádzajúceho sa pod bytovými domami, a to za kúpnu cenu, ktorá bude určená na základe osobitného znaleckého posudku.

Čítajte tiež: Považská príde o deviatu najvyššiu slovenskú stavbu: Nikdy neslúžila účelu, FOTO

Poslanci tiež podľa hovorkyne schválili obdobné memorandum s ďalšou spoločnosťou, ktorá realizuje výstavbu bytového domu so 42 bytovými jednotkami v Strojárenskej štvrti. „V prípade úspešného získania financií zo ŠFRB by mesto malo kúpiť existujúci skolaudovaný bytový dom za kúpnu cenu spolu 2 198 576,50 €,“ informovala Kováčiková.

Mestské alebo súkromné?

„Poslanci sa rozhodli, že podporia podpis oboch memoránd, ktoré mesto zatiaľ k ničomu nezaväzujú. Prisľúbili sme len to, že podáme žiadosť na ŠFRB a v prípade, ak budeme úspešní, tak bytovky takýmto spôsobom prefinancujeme. Ak by to nevyšlo, pôjde naďalej o súkromnú investíciu spoločností, ktoré si byty predajú vo vlastnej réžii,“ vysvetlil primátor mesta Karol Janas.

Mesto Považská Bystrica podľa slov hovorkyne obom stavebníkom vydalo stavebné povolenia na výstavbu dvoj a trojizbových bytov. „V každom prípade chcem ubezpečiť a zároveň upokojiť verejnosť, že v prípade všetkých troch bytoviek vznikajú byty strednej a vyššej kategórie. V žiadnom prípade nepôjde o sociálne malometrážne byty,“ dodal primátor mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Jesenné čistenie mesta: Rozpis rozmiestnenia kontajnerov v Považskej Bystrici

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM