Správy

Veľká akcia VETERINÁROV: Preverujú všetky salaše v TROCH okresoch stredného Považia

Na základe informácií o výskyte kliešťovej encefalitídy v okrese Považská Bystrica, RVPS Púchov rozhodla o odobratí úradných vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia VETERINÁROV: Preverujú všetky salaše v TROCH okresoch stredného Považia
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici nahlásili od 1. júna šesť potvrdených prípadov kliešťovej encefalitídy. TASR o tom informovala považskobystrická hygienička Renáta Beníková.

Ako dopadli testy?

„Vo všetkých prípadoch zistili konzumáciu nepasterizovaných mliečnych výrobkov zo salaša v Považskobys­trickom okrese. O situácii sme informovali Regionálnu a veterinárnu potravinovú správu (RPVS) Púchov,“ uviedla Beníková.

Podľa riaditeľky RVPS Púchov Adriany Hlubinovej neevidujú žiadnu pozitívnu úradnú vzorku na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy v surovom mlieku u producentov v okresoch pôsobnosti RVPS Púchov (Považská Bystrica, Púchov, Ilava).

Veterinárna kontrola

„Inšpektori RVPS vykonali v prevádzke na výrobu syrov, ktorú hospitalizovaní pacienti uvideli ako možný zdroj nakazenia sa, úradnú veterinárnu kontrolu. Prevádzkovateľovi bolo nariadené veterinárne opatrenie na pasterizáciu mlieka do doručenia negatívneho výsledku úradnej vzorky. Iné nedostatky neboli pri kontrole zistené. Prevádzkovateľ doteraz postupoval podľa platných hygienických postupov a predpisov,“ zdôraznila riaditeľka.

Ako dodala, na základe medializovaných informácií o výskyte kliešťovej encefalitídy v okrese Považská Bystrica, RVPS Púchov rozhodla o odobratí úradných vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy u všetkých výrobcov v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Vzorky odobrali vo štvrtok (8. 6.) a v piatok. Všetkých prevádzkovateľov salašov v pôsobnosti RVPS Púchov informovali o zvýšenom riziku nákazy.

Stopercentná ochrana

Možnosťou, ako stopercentne zabrániť infekcii vírusom kliešťovej encefalitídy v surovom mlieku a výrobkoch zo surového mlieka je podľa Hlubinovej pasterizácia, ktorá vírus eliminuje. Pasterizáciou však dôjde k zničeniu prospešných mikroorganizmov, pre ktoré sú tieto výrobky vyhľadávané a konzumované.

„Ďalšou možnosťou na zníženie rizika prenosu infekcie z kliešťa na zviera a následne do mlieka je používanie antiparazitárnych prípravkov. Aj pri maximálnej snahe chovateľov zabrániť infekcii a dodržiavaním všetkých hygienických opatrení, nie je celkom možné zabrániť napadnutiu zvierat kliešťami. Najúčinnejšou prevenciou pre ľudí je vakcinácia proti vírusu kliešťovej encefalitídy,“ uzavrela riaditeľka.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM