Filip Chudý Rôzne

Zimná údržba s novinkou: ČAS, za ktorý majú odhrnúť cesty a chodníky v Považskej

Ani počas tejto zimy sa Považskobystričania nevyhli šomraniu na zimnú údržbu. Ako postupovať, keď máte neodhrnutú komunikáciu?

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba s novinkou: ČAS, za ktorý majú odhrnúť cesty a chodníky v Považskej
Zdroj: Dnes24.sk

Počas záverečného januárového víkendu nám čitatelia do redakcie poslali viacero podnetov poukazujúcich na neodhrnuté či zľadovatené chodníky a cesty v Považskej Bystrici. Tiež ste sa na nás obracali s tým, že ako je to vlastne so zimnou údržbou v našom meste.

Novinkou záznamník

Spoločnosť Megawaste Slovakia, ktorá sa má starať o kompletnú údržbu mestských komunikácií, za čo jej mesto platí, v pondelok 1. februára na sociálnej sieti uviedla, že „ešte minulý rok spustila 24-hodinový dispečing zimnej údržby – 042/285 80 28. Novinkou je, že sa na druhej strane neozve pracovník, ale záznamník. Môžete si navoliť, čo presne potrebujete.“

  • V prípade, že chcete nahlásiť neodhrnuté cesty alebo chodníky, stlačíte 1. Následne je možné nahrať dvadsaťsekundový odkaz, v rámci, ktorého treba uviesť meno, priezvisko a presnú adresu, ktorá si vyžaduje riešenie daného problému.
  • V prípade, že chcete nahlásiť životu ohrozujúcu situáciu, napríklad zabezpečiť prístup sanitky a požiarnikov, stlačíte 2. Automaticky vás vtedy prepojí na dispečera, ktorý vám pomôže.

Megawaste však žiada, aby ste „nezneužívali možnosti byť priamo prepojený na dispečerov. Pokiaľ sa nejedná o životu ohrozujúcu situáciu, dvojku nestláčajte. Každý odkaz, ktorý nám príde je vypočutý. Kolegovia ich riešia priebežne. Za pochopenie ďakujeme.“

Údržba

Údržbu štátnych ciest I., II. a III. triedy zabezpečujú štát a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Ide o prieťahy mestom Žilina – Trenčín, Púchov – Rajec, ako aj prístupové komunikácie do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach.

Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou rôznych súkromných plôch, vnútroareálových komunikácií a pod. Mesto má tiež udržiavať verejné chodníky, ktoré má v majetku a nie sú to účelové chodníky. Ako napríklad vchody do bytových domov. Tieto chodníky sa zároveň udržiavajú tak, aby bol zachovaný prístup ľudí, keď napríklad k bytovému domu vedú dva chodníky, udržiavaný je vzhľadom na možnosti mesta len jeden z nich.

Podľa dôležitosti

Mestské komunikácie sú v rámci zimnej údržby rozdelené podľa poradia dôležitosti, ktoré sa určovali na základe dopravného významu komunikácie, intenzity dopravy, technického stavu komunikácie, potreby zásobovania obyvateľstva, zabezpečenia zdravotnej a požiarnej služby a pod.

prvom poradí dôležitosti sú hlavné ťahy, trasy mestskej hromadnej dopravy, komunikácie, ktorým treba z hľadiska zimnej údržby venovať mimoriadnu pozornosť, ako križovatky či komunikácie s veľkou hustotou dopravy. V prvom poradí sú taktiež prístupové komunikácie k záchranným zložkám, zdravotníckym a školským zariadeniam, k inštitúciám verejnej, štátnej správy a samosprávy.

Druhé v poradí dôležitosti sú miestne významné komunikácie slúžiace pre účely zásobovania, poskytovania služieb, priechodné komunikácie v kopcovitom teréne, komunikácie s plošne vysokou koncetráciou obyvateľstva, vedľajšie sídliskové komunikácie a vedľajšie komunikácie v mestských častiach.

Tretie v poradí sú rôzne obslužné komunikácie menšieho dopravného významu, chodníky v parkoch a vedľajšie komunikácie.

Čas na odhrnutie

Na miestnych komunikáciách a chodníkoch zaradených do prvého poradia dôležitosti je podľa zmluvy mesta s Megawaste potrebné zahájiť výkon zimnej údržby ihneď, ako bol zistený zhoršený stav, odstránenie snehových vrstiev a posyp má byť zabezpečený do štyroch hodín od začiatku nepriaznivej situácie.

Na komunikáciách a chodníkoch zaradených do druhého poradia dôležitosti by mal byť zhoršený stav odstránený do šiestich hodín. V prípade trvalého sneženia sa s údržbou komunikácií druhého poradia začína až po zabezpečení zjazdnosti komunikácií prvého poradia dôležitosti.

Na komunikáciách v treťom poradí dôležitosti sa so zimnou údržbou začína až po zabezpečení zjazdnosti komunikácií prvého a druhého poradia dôležitosti.

Mapa komunikácií

V galérii si pozrite, ako sú rozdelené mestské cesty a chodníky podľa poradia dôležitosti na jednotlivých považskobystrických sídliskách. V mestských častiach sa odhŕňajú len cesty, ktoré sú tiež rozdelené podľa poradia dôležitosti.

Červenou farbou sú označené komunikácie prvej dôležitosti, zelenou farbou druhej dôležitosti a oranžovou tretej.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Titulné foto: ilustračné

Mapa zimnej údržby v Považskej: Takto rozdelili cesty a chodníky podľa priority
21
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM