Rôzne

Koľko bude stáť TEPLO na hornej Nitre? Vznikli tri ceny

Budúci rok sa blíži a cena tepla na hornej Nitre počas neho bude závisieť od cien emisných povoleniek.

Ilustračný obrázok k článku Koľko bude stáť TEPLO na hornej Nitre? Vznikli tri ceny
Zdroj: pixabay.com

Cena tepla pre odberateľov vo vybraných lokalitách v okrese Prievidza na budúci rok bude závisieť od cien emisných povoleniek. Ak sa tie nezvýšia, neprejaví sa to ani na cene tepla. Informoval o tom Milan Bugár zo spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH), ktorá je distribútorom tepla v Prievidzi, Novákoch a Zemianskych Kostoľanoch.

Emisné povolenky

Na avizované zvýšenie cien tepla pre odberateľov v budúcom roku bude vplývať najmä vyššia cena plynu a elektrickej energie. „V našej spoločnosti by toto zvýšenie ceny komodít tak nemalo mať dosah na zvýšenie našej ceny tepla, pretože takmer celé množstvo tepla nakupujeme od Slovenských elektrární (SE) – závod Elektrárne Nováky, kde sa teplo vyrába výhradne z domáceho hnedého uhlia," pripomenul Bugár.

Keďže teplo, ktoré spoločnosť nakupuje, sa vyrába z hnedého uhlia, cena za teplo podľa neho prioritne závisí od cien emisných povoleniek. „Ak tieto ceny nebudú rásť, nevidíme dôvod, aby nám dodávateľ dvíhal cenu tepla," ozrejmil Bugár.

Správy z hornej Nitry

Tri ceny tepla

Od 1. septembra spoločnosť podľa neho odkúpila časť podniku SE – energetické služby, tým aj nastala zmena v rozpočítavaní tepla. „Po novom nám vznikli tri ceny tepla, a to osobitne pre oblasť Prievidze, pre oblasť Nováky a pre oblasť Zemianske Kostoľany. Momentálne spracovávame kalkulácie ceny tepla pre našich odberateľov, a preto je predčasné konštatovať o prípadnom zvýšení jednotlivých cien od 1. januára budúceho roka," priblížil.

SE doposiaľ nakupujú hnedé uhlie od spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza v zmysle všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ). To sa má zmeniť po roku 2023, keď VHZ v zmysle nariadenia vlády skončí. PTH v súčasnosti pripravuje projekty v rámci zmeny zdroja tepla, ktoré po tomto roku zabezpečia vykurovanie vybraných lokalít kombináciou obnoviteľných zdrojov energie a plynu.

„Všetky náklady, ktoré vznikajú s kompletnou prípravou projektov v rámci zmeny zdroja, sú v našej spoločnosti evidované na obstaraní majetku. V žiadnom prípade neovplyvňujú cenu tepla v tomto období," podotkol v tejto súvislosti Bugár s tým, že v cene tepla sa prejavia celkové náklady na výstavbu nového zdroja až po uvedení do prevádzky, a to formou odpisov, ktoré budú potom súčasťou ceny tepla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM