Aktualizované Krimi

Na chate VYBUCHOL plyn: Medzi zranenými majú byť aj DETI!

Chatou otriasol mohutný výbuch. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky.

Ilustračný obrázok k článku Na chate VYBUCHOL plyn: Medzi zranenými majú byť aj DETI!
Zdroj: Air - Transport Europe

Na chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza malo dôjsť v utorok ráno k výbuchu plynu. Zranilo sa deväť osôb. Na mieste zasahovali hasiči i záchranári. Pre TASR to potvrdil hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Výbuch plynu v objekte hasičom nahlásili po 8.30 h. „Objekt je dvojpodlažný a s rozmermi šesť krát desať metrov. Polovica chaty by mala byť zrútená. Na mieste udalosti sa nachádzalo 13 osôb, traja dospelí a desať detí,“ uviedol Petrík.

Počet zranených sa podľa neho postupne upravoval, malo by ísť o deväť zranených. Rozsah zranení Petrík nevedel upresniť.

Sedem zranených detí

Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na miesto vyslalo pozemných aj leteckých záchranárov. „Záchranárske tímy ošetrili spolu deväť zranených – dvoch dospelých a sedem detí. Dospelí utrpeli ľahšie až stredne ťažké poranenia,“ uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. Detaily k zdravotnému stavu detí vzhľadom na ich vek uviesť podľa svojich slov nemôže. „Po ošetrení boli všetci prevezení do nemocníc v Banskej Bystrici, Bojniciach, Topoľčanoch a Trenčíne,“ ozrejmila.

Lekára spustili z vrtuľníka

K výbuchu na horskej chate vyslali dva záchranárske vrtuľníky z Banskej Bystrice a Bratislavy. Ako prvý vzlietol vrtuľník z Banskej Bystrice. „Keďže zranení sa nachádzali na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekár bol spustený k miestu nehody na lane pomocou palubného navijaka. Na mieste sa nachádzalo deväť zranených, ktorí už boli v starostlivosti pozemných záchranárov,“ priblížila Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air – Transport Europe.

Lekár si podľa nej do svojej starostlivosti prevzal najťažšie zranenú osobu, 11-ročné dievča českej národnosti, ktoré utrpelo poranenia tváre.

Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bolo dievča v stabilizovanom stave pri vedomí previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. „Medzičasom smeroval na miesto udalosti druhý vrtuľník zo strediska Bratislava. Jeho posádka po prílete ošetrila 45-ročnú ženu českej národnosti s poranením hornej končatiny a viacerými povrchovými zraneniami. V stabilizovanom stave bola vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Banskej Bystrici,“ doplnila Turočeková.

Zasahovali všetky záchranné zložky

V nemocnici v Bojniciach prijali päť pacientov, jedného dospelého a štyri deti, žiaden z nich zrejme nebude potrebovať hospitalizáciu, potvrdil pre TASR riaditeľ nemocnice Peter Glatz. Nemocnica zavolala ako podporu detského psychológa.

Na súkromnej chate Smrečina v chatovej oblasti Sekaniny, ktorú ľudia využívajú na rekreačné účely, sa nachádzali občania Českej republiky, uviedol pre TASR prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Pavel Herda. Obec podľa neho zriadila v základnej škole priestor pre ľudí, ktorí neutrpeli zranenia alebo si ich stav nevyžadoval hospitalizáciu, ako aj ich osobné veci.

Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. Na mieste pomáhali zdravotní záchranári a leteckí záchranári s dvoma vrtuľníkmi, dodal Petrík.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že na mieste došlo k výbuchu plynového sporáku, ktorý bol napojený na plynovú bombu. Udalosť sa podľa nej stala na chate v horolezeckom tábore. „Policajti sú na mieste a dokumentujú miesto činu. Bližšie informácie poskytneme neskôr,“ uviedli.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

K výbuchu na horskej chate neďaleko obce Lehota pod Vtáčnikom boli dnes dopoludnia vyslané dva záchranárske vrtuľníky....

Posted by Air - Transport Europe, letecká záchranná služba on Tuesday, July 25, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM