Rôzne

Nové ZÁKAZY v Handlovej: Taxíkom obmedzili pohyb, autám parkovanie

Dopravné problémy sa rozhodli riešiť aj v Handlovej. Do areálov týchto škôl sa taxíky už nedostanú. Pribudnú aj ďalšie zákazy.

Ilustračný obrázok k článku Nové ZÁKAZY v Handlovej: Taxíkom obmedzili pohyb, autám parkovanie
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vozidlá taxislužby po novom nemajú prístup do areálov základných škôl (ZŠ) na uliciach Morovnianska cesta a Školská v Handlovej. Vjazd im tam radnica zakázala prostredníctvom dopravného značenia, opatrením sleduje zvýšenie bezpečnosti školákov. K zmene organizácie dopravy pristúpila i v ďalších častiach mesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Taxi

Dopravnú značku zákaz vjazdu v areáloch škôl doplnili tabule s textom – vjazd povolený len s povolením základnej školy. Doteraz boli pri školách pod dopravnými značkami zákaz vjazdu osadené dodatkové tabule okrem zásobovania. „Vyhláška o dopravnom značení, ktorá vstúpila do platnosti 1. apríla, medzi dopravnú obsluhu a zásobovanie zaradila aj vozidlá taxislužby. Tie však ohrozovali deti a školy hľadali spôsob, ako vozidlám taxislužby zakázať vjazd do svojich areálov,“ ozrejmila preventistka mestskej polície Lucia Chudá.

Do areálov škôl teda po novom podľa nej smú vojsť iba vozidlá s vydaním povolenia riaditeľky školy vo forme kartičky, ktorá musí byť vo vozidle umiestnená na viditeľnom mieste pre prípad kontroly. „Podobné obmedzenie už platí v základnej škole Mierové námestie a pripravuje sa aj pre materskú školu,“ doplnila Paulínyová.

Parkovanie

Problematické parkovanie eviduje radnica baníckeho mesta najmä na uliciach Nádaždyho, Duklianska, Kremnická, Školská, Kunešovská, Márie Krššákovej či Savina. Ide o ulice so zástavbou rodinných domov s priestorom na parkovanie vo dvore, ich majitelia však uprednostňujú parkovanie na ulici. Ako pilotný projekt preto samospráva v oboch smeroch Duklianskej ulice osadí dopravné značky zákaz státia. „V súčasnosti vedie ulicou trasa mestskej hromadnej dopravy a autobusy majú často problém prejsť. Zároveň bol veľmi problematický výkon zimnej a letnej údržby komunikácie,“ povedal Ivan Kartáč z referátu dopravy Mestského úradu v Handlovej. Nové dopravné značenie na Duklanskej ulici podľa neho vstúpi do platnosti 16. novembra.

Problém s parkovaním radnica pravidelne eviduje aj pri vstupe na pešiu zónu. „Dodávky, ktoré zásobujú prevádzky na pešej zóne, často poškodzovali verejné osvetlenie a obmedzovali chodcov. Pešia zóna je primárne určená chodcom, preto oddelenie výstavby vyhradilo pre tieto vozidlá jedno parkovacie miesto. Prevádzky môžu využívať na zásobovanie a doplnenie tovarov aj zadný vchod,“ dodala hovorkyňa mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM