Kultúra

Poklady z Bojníc sa objavili v známych filmoch: Využil ich aj hollywoodsky trhák

Zbierky Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice sa objavili vo viacerých filmoch. Medzi nimi aj tieto.

Ilustračný obrázok k článku Poklady z Bojníc sa objavili v známych filmoch: Využil ich aj hollywoodsky trhák
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa , TASR/AP

Bojnický zámok si filmári v minulosti vybrali ako kulisu pre svoje mnohé filmy, rozprávky či dokumenty. Na filmovom plátne sa však objavila i časť zbierok Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Bojnice. Bojnický oltár mohli diváci vidieť v dvojici českých snímok, portrét Jozefa I. zase v americkom akčnom filme.

Bojnický oltár

Jednou z kulís filmového muzikálu Noc na Karlštejne bol aj Bojnický oltár. „Cisárovná Alžbeta, ktorá túži po blízkosti manžela, cisára Karola IV., prichádza tajne na Karlštejn a žiada o pomoc pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubíc. Ten navrhne, aby strávila noc pred komnatami manžela prezlečená za páža. V jeho pracovni, kde sa spiklenci dohovárajú, sa nachádza aj priestor na modlitby s oltárom, samozrejme, ten bojnický," priblížila dokumentátorka SNM – Múzea Bojnice Diana Kmeťová Miškovičová.

Bojnický oltár si podľa nej „zahral" malú úlohu aj v inej historickej komédii. Zhodou okolností tiež s manželkou cisára Karola IV., ale tentoraz s jeho prvou – francúzskou princeznou Blankou z Valois. „Vo filme Slasti otce vlasti prichádza táto dáma do Čiech, aby sa za Karola IV. vydala. Na svojho snúbenca čaká v dennej miestnosti v kláštore. Tu na stene visia tri horné tabule Bojnického oltára," doplnila Kmeťová Miškovičová.

Správy z hornej Nitry

Peacemaker

Na filmovom plátne sa objavil i ďalší zbierkový predmet múzea, a to obraz Jozefa I. v divadelnom kostýme. „Portrét si ‚zahral‘ spoločne s Georgeom Clooneym a Nicole Kidmanovou v akčnom filme Peacemaker z roku 1997. Film sa nakrúcal čiastočne aj v Bratislave, na Bratislavskom hrade, kde bol v tom čase portrét vystavený," ozrejmila dokumentátorka mú­zea.

Vtedy ešte kurátori múzea podľa nej netušili, že ide o unikátne maliarske dielo pochádzajúce z pôvodných zbierok posledného majiteľa zámku Jána Pálffyho, ktorých súčasti sa dnes nachádzajú v rôznych európskych inštitúciách i v súkromnom vlastníctve. „V pôvodných zbierkach bol obraz definovaný pod názvom Španielsky infant a pochádza z kaštieľa v Kráľovej pri Senci."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM