Rôzne

Pomohlo viac ako 450 ľudí: Nemocnica bude mať nové umelé pľúcne ventilácie

Peniaze sú už vyzbierané. Partizánska nemocnica bude mať dve nové umelé pľúcne ventilácie.

Ilustračný obrázok k článku Pomohlo viac ako 450 ľudí: Nemocnica bude mať nové umelé pľúcne ventilácie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Nemocnica v Partizánskom dostane dve nové umelé pľúcne ventilácie. Na ich nákup sa vyzbierali obyvatelia, podnikatelia či rodáci z Partizánskeho cez mestský komunitný fond. Financie z neho využije nemocnica i na nákup bronchoskopu. Symbolický šek si od primátora Jozefa Božika prevzal riaditeľ nemocnice Gabriel Krbúšik v stredu (24. 2.).

Využitie

„Prístroje využijeme pre pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sú v najťažšom stave. Keďže je to však prístroj, ktorý neslúži rok alebo dva, ale aj desať rokov, využijeme ho hlavne pri očakávaných pľúcnych komplikáciách, ktoré budeme riešiť aj v nasledujúcich rokoch," uviedol Krbúšik.

Zdravotnícke zariadenie má zatiaľ k dispozícii tri umelé pľúcne ventilácie, z prostriedkov z mestského komunitného fondu zakúpi i bronchoskop. „Keďže pri umelej pľúcnej ventilácii vzniká množstvo problémov vo vnútri dýchacích ciest a musíme mnohokrát pacientov tracheotomovať, vznikajú tam tiež komplikácie zo strany priedušiek a pľúcneho tkaniva, potrebujeme si tento problém jednak vizualizovať a potrebujeme ho riešiť," priblížil Krbúšik.

Bronchoskop tak podľa neho bude slúžiť na to, že sa tam lekári dokážu pozrieť, odsať sekréty, zaviesť liečivo a priebežne sledovať, ako sú ich úkony efektívne.

Zbierka

Iniciátorom zbierky cez mestský komunitný fond bol primátor, ktorý sa opieral o vyjadrenie ľudí na sociálnych sieťach. Samospráva vyzbierala od 37 800 eur, najväčšou sumou 25 000 eur prispel rodák z Partizánskeho futbalista Denis Vavro, ďalšie financie poskytol starosta Náchoda. Celkovo sa na prístroje vyzbieralo viac ako 450 občanov, pripomenul Božik.

„Zakúpia sa tak dva prístroje, ktoré budú zachraňovať ľudské životy v našej nemocnici občanom mesta, regiónu. Len dnes na oddelení máme pacientov nielen z celého kraja, ale i iných v rámci celej SR. Mňa teší, že touto cestou občania za sedem dní dali dokopy túto sumu," skonštatoval primátor.

Nové prístroje by mala mať nemocnica k dispozícii počas marca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM