Rôzne

Prievidzská Harmónia pomohla dospelým i deťom: Aký mali rok?

V zariadení na Košovskej ceste v Prievidzi poskytovali pomoc aj v roku 2020. Bojovali aj s koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzská Harmónia pomohla dospelým i deťom: Aký mali rok?
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Nezisková organizácia Harmónia vlani poskytla pomoc v útulku na Košovskej ceste v Prievidzi 15 dospelým a 16 deťom. Služby vo vedľajšom objekte, ktorý slúži aj ako nocľaháreň, využilo v minulom roku 31 osôb, z toho bolo 14 žien. Vyplýva to zo správy o činnosti organizácie za rok 2020, ktorú na svojom rokovaní vzali na vedomie mestskí poslanci.

Koronavírus

„Minulý rok bol aj pre Harmóniu ťažkým, keďže desať mesiacov z neho poznačilo šírenie a opatrenia proti pandémii nového koronavírusu. Z tohto dôvodu bolo náročnejšie i prijímanie nových klientov a zabezpečovanie bezpečnej prevádzky," skonštatovala riaditeľka Harmónie Katarína Vráblová.

Nezisková organizácia sa vlani podľa nej zameriavala na neustálu osvetu a pomoc klientom v oblasti ochrany zdravia, poskytovala sociálne poradenstvo, usmerňovala klientov v oblasti hospodárenia s financiami či starostlivosti o deti. Rovnako poskytovala klientom právnu pomoc či vybavovala lekársku starostlivosť.

Správy z Prievidze a okolia

Financovanie

Klienti zariadení vlani pomáhali pri údržbe a opravách objektov a oddychovej zóny, zúčastňovali sa na spoločných vareniach či pomáhali pri zabezpečovaní odevnej banky. Pre deti Harmónia pripravila tvorivé dielne, tiež sa spoločne starali o psa.

Harmónia financuje svoju prevádzku zo štátneho rozpočtu, platieb za poskytované služby, darov a dvoch percent z daní. Vlani získala od štátu 73 800 eur, mesto jej na pokrytie nevyhnutných výdavkov poskytlo 9 360 eur. Ekonomicky oprávnené náklady na jedného klienta na mesiac vlani dosiahli 228,82 eura.

Organizácia sa v tomto roku plánuje zamerať na prípravu a riešenie možností vhodnejších priestorov, chce tiež rozšíriť kapacitu sociálnych služieb v útulku, dodala Vráblová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM